(Foto: terraadriatica.hr/ snimka zaslona) (Foto: terraadriatica.hr/ snimka zaslona)

Terra Adriatica procjenjuje da je najmanje 10% zemljišta u Hrvatskoj ekonomski neiskoristivo zbog složenosti, a samim time i troškova koji nastaju prilikom uspostave čistog vlasništva.

Ovaj problem predstavlja gubitak za državu koji se procjenjuje u desecima milijardi eura. To utječe ne samo na vlasnike takvih zemljišta, već i na lokalne zajednice, jer ne mogu realizirati gospodarske aktivnosti koje su uvjetovane legitimnom upotrebom zemljišta.

Društvo Feelsgood Capital Partners, osnivač prvog hrvatskog fonda s pozitivnim mjerljivim društvenim učinkom, načelno se složilo surađivati s Terra Adriaticom kako bi riješili ovaj dugogodišnji problem pružanjem početne financijske podrške za pilot projekt, za kojeg se očekuje da će otključati latentnu vrijednost zarobljenu u 300-500 hektara zemljišta. Financijska podrška ovisi o završetku procesa autorizacije fonda i dovršavanju due diligencea projekta.

Prvi projekt predstavlja vrhunac petogodišnjeg rada Terra Adriatice, njenog istraživanja i razvoja tehnologija umjetne inteligencije i rješenja za postupak uspostave čistog vlasništva. U samo nekoliko mjeseci nakon lansiranja u rujnu prošle godine, Tvrtka je identificirala moguća vlasnička prava u ime tisuća registriranih korisnika na ukupno gotovo pola milijuna hektara zemljišta.

 - Rješenje složenog problema zaključanih zemljišta zahtijeva višedimenzionalan pristup. Spajamo naprednu tehnologiju, automatizirane procese i, najvažnije od svega, financijski model osmišljen da udovolji zajednici investitora koji traže prihode od ulaganja osiguranih s imovinskim kolateralima da bi financirali proces. Drago nam je što možemo pozdraviti Feelsgood Capital Partners kao prvog takvog investitora i veselimo se ostvarivanju prvog u nizu projekata za vraćanje hrvatske zemlje u produktivnost - kazao je suosnivač i glavni znanstveni direktor Terra Adriatice, Davor Lauc.

Investicija društva Feelsgood Capital Partners financirala bi troškove uspostave čistog vlasničkog stanja i prodaje zemljišta odabranih za Pilot projekt, bez ikakvih rizika i  troškova unaprijed za prodavatelja, koji će dobiti 90% neto prodajnih prihoda.

 - Ne nailazi se često na projekte ovakvih razmjera, koji ujedno imaju potencijal ostaviti snažan utjecaj na lokalne zajednice. Projekt je u potpunosti u skladu s našim okvirom djelovanja: fond podupire inovativna hrvatska poduzeća koja otvaranjem novih radnih mjesta i poticanjem gospodarskog rasta stvaraju pozitivan društveni učinak - zaključuje Dinko Novoselec, suosnivač društva Feelsgood Capital Partners.