Foto: plakat Foto: plakat

Ansambl LADO cijelu godinu proslavlja 70. obljetnicu postojanja, no svojevrsni vrhunac slavlja očekuje se tijekom studenoga. Plesove i pjesme koji su obilježili 70 godina tog vrhunskog ansambla u posebnom će programu naslovljenom Antologija III. izvoditi na nekoliko rođendanskih koncerata. 

Domaći i ino nastupi

Program Antologija III, LADO će izvesti u Zagrebu, Slavonskom Brodu, Koprivnici, Novskoj i Münchenu, a na jednom od zagrebačkih koncerata po prvi će puta ugostiti i umjetnike ansambla Državnog ansambla tradicijskih plesova Slovačke SL'UK. Kombinacijom izuzetnih interpretacijskih vještina plesnog ansambla, folklorne glazbe i pjevačkih sastava, publika će imati priliku doživjeti živopisne prikaze raznovrsnog tradicionalnog slovačkog folklora.

Foto: plakat

Ideja o zajedničkom koncertu sa slovačkim ansamblom rodila se u lipnju ove godine kada je menadžment SĽUK-a gledao koncert Ansambla LADO koji se održavao na Dan državnosti na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu.

- Oba naša ansambla imaju mnogo toga zajedničkoga - izvode tradicijske plesove i pjesme, čuvaju tradicijsku kulturu svog naroda, a u repertoar često uvode i drugačije, suvremene žanrove - rekao je Maroš Červenák, ravnatelj SLU'K-a. Početkom 2020. godine očekuje se i nastup Ansambla LADO u Slovačkoj.

Podsjetnik na prošle dane 

- Cijela ova godina posvećena je svima onima koji su dali dio sebe ovom ansamblu - kako glazbenicima i plesačima pjevačima, tako i ostalim zaposlenicima. Kroz sve što radimo, želimo im zahvaliti - rekao je umjetnički voditelj Andrija Ivančan. 

Rođendanski antologijski koncerti održavaju se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske.