Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Tradicionalna manifestacija koja slavi umjetničko stvaralaštvo jednog od najpoznatijih hrvatskih književnih pera Miroslava Krleže obilježit će se predstavama Igra u dvoje Tita Strozzija u izvedbi Glumačke družine Histrion, Emet Ivane Šojat u izvedbi HNK-a u Osijeku te Bijela kuga Dubravka Habeka u izvedbi Kazališta Virovitica.

Dvodnevni će skup prvoga dana otvoriti izložba "Zinka Kunc Milanov, posljednja primadona", nakon koje će uslijediti niz stručnih predavanja i izlaganja na kojima će sudjelovati brojni teatrolozi, književni znanstvenici i kritičari te kazališni umjetnici među kojima su Boris Senker, Antonija Bogner-Šaban, Sanja Nikčević, Dubravka Crnojević-Carić, Višnja Kačić Rogošić, Marijan Varjačić, Robert Raponja i drugi.

U sklopu "Krležnih dana" predstavit će se i četiri teatrološka noviteta: zbornik sa prošlogodišnjega znanstvenog skupa Krležini dani u Osijeku 2017. Redatelji i glumci hrvatskoga kazališta, prvi dio, monografija Ivo Raić – hrvatski i europski glumac i redatelj Antonije Bogner Šaban, knjiga Skupno osmišljeno kazalište Višnje Kačić Rogošić te monografija HNK – povijest zgrade autora Tone Papića.

Organizatori Krležinih dana su: Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, Odsjek za teatrologiju Zavoda za književnost i teatrologiju HAZU, Odsjek za povijest hrvatskog kazališta i glazbe HAZU iz Zagreba, te Filozofski fakultet iz Osijeka.