(Foto: YouTube/ screenshot) (Foto: YouTube/ screenshot)

- Mještani turopoljskoga kraja odgovorno i izolirano zapalili su tradicijske krijesove u slavlje zdravlja i života, te uz našu pomoć i pomoć naših partnera zabilježili ovaj divan običaj - rekao je Igor Jurilj iz Centra za kulturu Novi Zagreb.

Zapise su potom objedinili u prigodnu multimedijsku razglednicu kao dokument ustrajnosti hrvatske kulture i baštine, a možete je pogledati na poveznici.

- Još prije pokrštavanja Hrvata, starosjedioci iz različitih krajeva današnje Hrvatske pozdravljali bi proljeće u travnju paleći krijesove za koje se vjerovalo da štite od bolesti i zla. Običaj je preuzet te mu je dodijeljen sveti Juraj kao zaštitnik poljodjelaca i stočara čiji se dan slavio 23. travnja - objasnio je Jurilj te dodao kako je Jurjevo stoljećima stara hrvatska tradicija, a turopoljski je kraj jedan od onih koji ga je posebno njegovao.

(Foto: YouTube/ screenshot)

Pandemija 2020. godine utjecala je na svakidašnji život, a također je nakratko ograničila i kulturno djelovanje i tradicionalne običaje radi općeg zdravlja, dobra i – života. 

Inicijativa ''Kries v dvorišću'' pozvala je stanovnike Odre, Hrašća i Male Mlake da simbolično zapale manje krijesove u obiteljskim dvorištima te sami snime običaj - preskakivanje krijesa, pjevanje tradicijskih napjeva i pletenje vjenčića od cvijeća. Premda amaterske snimke, one su posve autentični i iskreni zapisi ''iz prve ruke'' koji će, uz pomoć upravo modernih tehnologija i komunikacija, vidjeti građani Republike Hrvatske, ali i iseljeništvo koje i samo do danas čuva stare običaje.

Virtualni život tradiciji turopoljskoga kraja udahnuo je Centar za kulturu Novi Zagreb te tako 35. godinu obilježio jurjevsku svetkovinu, i to na način prilagođen epidemiološkim uvjetima.