Hrvatska kravata na terasi veleposlanstva RH u Beču. (Foto: Academia Cravatica) Hrvatska kravata na terasi veleposlanstva RH u Beču. (Foto: Academia Cravatica)

S početkom 2020. godine, ujedno i početkom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, ustanova Academia Cravatica započela je s nizom aktivnosti u Hrvatskoj, postavljajući crvene kravate na spomenike hrvatskih uglednika u Zagrebu, u sklopu kojih je odaslala poruku o Hrvatskoj kao domovini kravate.

Academia Cravatica  pridružila se i inicijativi Ministarstva vanjskih i europskih poslova za postavljanje crvenih kravata na niz spomenika širom država Europske unije, sudjelujući u izradi kravata koje su krasile spomenike, a na tragu dosadašnjih projekata Marijana Bušića, ravnatelja ustanove Academia Cravatica koji je još 2003., na datum 18. listopada postavio veliku crvenu kravatu oko Arene u Puli i tako započeo s inicijativom proslave Svjetskog dana kravate.

(Foto: Academia Cravatica)

Tako je već 1. siječnja svečano je otkrivena kravata na pročelju Veleposlanstva RH u Beču, u znak početka hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. Potom je uslijedilo vezivanje crvene kravate u Parizu, i to na skulpturu akademika Ivana Kožarića ''Matoš na klupi''.

Kravata je postavljena i u Rimu, na spomenik caru Trajanu. Spomenik je lociran na jednoj od najfrekventnijih rimskih lokacija Fori Imperiali, avenije koja vodi od Spomenika domovini na Piazzi Venezia do Koloseuma, kao prvi u nizu spomenika rimskim carevima.

Veliku crvenu kravatu dobio je i spomenik kralju Carolu u Bukureštu, spomenik H.C. Andersenu u Kopenhagenu, a kravate su postavljene i u Budimpešti, Genevi, Helsinkiju, Madridu, Berlinu, Vilniusu, i mnogim drugim gradovima, u kojima su samo postavljanje kravata na spomenike sprovodila Veleposlanstva RH u pojedinim državama.  


(Foto: Academia Cravatica)

Valja naglasiti i da je hrvatsko predsjedanje Vijećem EU postavljanjem crvenih kravata na spomenike obilježeno i u SAD-u! Tako je crvena kravata postavljena na Augustinčićev Spomenik Mir ispred zgrade Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku. 

Povodom međunarodnog otvaranja prvog hrvatskog predsjedanja EU i osnivanja ''Tesla inovacijskog centra – Tesla Innovation Center'' u gradu Slapovi Niagare u Sjedinjenim Američkim Državama, ustanova Academia Cravatica i centar za istraživanje i razvoj – Teslopolis iz Zagreba, postavili su crvenu hrvatsku kravatu, kao simbol inovatorstva, ljubavi i jedinstva, na spomenik Nikole Tesle, kojeg je izradio hrvatski kipar Frano Kršinić, 1976., kada je i postavljena na mjestu prve svjetske hidroelektrane.


(Foto: Academia Cravatica)

 

Ustanova Academia Cravatica nastavlja s aktivnostima obilježavanja hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, u sklopu kojih će izložba ''Priča o kravati'', iza koje stoje Marijan Bušić i Nikola Albaneže iz ustanove Academia Cravatica obići Ljubljanu, Pariz, Sofiju i druge europske gradove.