Foto: montaža Damir Spehar/Marko Dimic/Srecko Niketic/Davorin Visnjic/PIXSELL Foto: montaža Damir Spehar/Marko Dimic/Srecko Niketic/Davorin Visnjic/PIXSELL

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 13.598 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 227 umrlo, a 11.151 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 8.217 osoba. Do danas je ukupno testirano 225.014 osoba, od toga 3.180 u posljednja 24 sata

Po A modelu nastavu izvodi više od 90 posto škola u Hrvatskoj, na koronavirus pozitivno je 265 učenika, od čega 67 u dobi do šest godina te 196 u dobi od 7 do 18 godina, a u samoizolaciji ih je 2089, pokazuju podaci kojima trenutno raspolaže Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO). 

Nakon obavijesti da u Istarskoj županiji nema novozaraženih županijski stožer donio je odluku da u školama i vrtićima prestaje obaveza nošenja zaštitnih maski. 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je da se korištenje vizira ne može smatrati zamjenom za korištenje zaštitnih maski u školama jer viziri ne sprječavaju širenje zaraze aerosolom, no iznimka je prisutnost učenika oštećenog sluha. 

Izvješća županijskih stožera

• U Zagrebu je u posljednja 24 sata testirana 331 osoba od kojih je 22 bilo pozitivno na koronavirus. Mjera samoizolacije izrečena je za 159 osoba. Koronavirus ušao je u dvije osnovne škole, pozitivni su učenik i djelatnik.  

• Na području Bjelovarsko-bilogorske županije jedna je novooboljela osoba od koronavirusa, a riječ je osobi s područja grada Bjelovara. Novooboljela osoba zdravstveni je djelatnik u Općoj bolnici Bjelovar, a trenutno se vrši epidemiološka obrada vezana uz kontakte. 

• Broj oboljelih povećava se u Krapinsko-zagorskoj županiji, jučer 5 osoba. U Osnovnoj školi Đurmanec oboljelo je tri osobe, pa je odlučeno da će se od dana  nastava odvijati po modelu C, to jest on line. U samolizolaciji je još desetak djelatnika škole i 104 učenika. 

• Koronavirus ušao je i u zadarsku podružnicu dječjeg vrtića Jordanovac, koji je u sklopu samostana školskih sestri franjevki. Nakon što je tijekom vikenda časna sestra-odgajateljica dobila pozitivan nalaz na covid-19, epidemiolozi su preporučili samoizolaciju za 52 djece i djelatnika. U Zadarskoj županiji je 5 novooboljelih 

• Na području Splitsko-dalmatinske županije od 165 obrađenih testova 11 osoba pozitivno je na Covid infekciju i to četiri iz Splita, dvije iz Solina i po jedna iz Hrvaca, Podstrane, Runovića, Sinja i Trogira. Preminule su dvije osobe. 

• Na području Šibensko-kninske županije jedna je osoba oboljela od COVID-19 infekcije. Radi se o osobi koja trenutno boravi u Kijevu, a prebivalište joj je u Splitu. 

• U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 15 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Novozaraženi su iz Slavonskog Broda (12), Bebrine (2) i Vrpolja (1). 

• S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata dvije su novooboljele osobe od COVID-19. Oboljele osobe su s područja grada Senja. 

• U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je šest novih pozitivnih osoba na koronavirus. Među novozaraženima dvije su osobe iz Vukovara te po jedna iz Vinkovaca, Županje, Srijemskih Laza i Petrovaca. Umrlih nema.

• U Sisačko-moslavačkoj županiji, jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o osobi s područja grada Gline koja je kontakt ranije oboljele osobe. 

• Novozaraženih nema u Istarskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji.