(Foto: hrt.hr/ montaža) (Foto: hrt.hr/ montaža)

- Brojevi novozaraženih u RH od koronavirusa su u kontinuiranom porastu. Današnju brojku od 181 novozaraženih ne bi ocijenio potpuno realnu s obzirom na stanje jer se radi o rezultatima testiranja koja su provedena u nedjelju, kada se provodi najmanje testiranja - rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Tek od srijede do nedjelje dobivamo, rekao je ministar, realnu sliku, kada svi laboratoriji rade maksimalnim kapacitetima. Dodao je kako ne možemo biti zadovoljni epidemiološkom situacijom, iako ona ne odudara od stanja u Europi.

Govoreći o načinima sprečavanja širenja eksponencijalnog rasta, rekao je da nakon 9 mjeseci od početka pandemije, nema se ništa novoga za reći - temeljna obrana su distanca, higijena ruku te nošenje maski.

- Stožer je, nakon prvog vala, od trenutka popuštanja mjera u svibnju uglavnom išao s apelima prema svima da se ponašaju odgovorno, a to znači primjenu temeljnih epidemioloških uputa. Vidimo da je velik dio građana je to prihvatio i zahvaljujemo im, ali dio ljudi, svjesno ili nesvjesno, to ne čini. Upravo zbog ovih drugih države, a tako i Hrvatska, su primorane, s ciljem zaštite života i zdravlja stanovništva, pribjeći raznim mjerama kojima bi osnažili primjernu osnovnih epidemioloških uputa- dodao je ministar.

Božinović je pojasnio kako su propisani načini društvenog okupljanja na kojima se očekuje više od 50 osoba, riječ je o  posebnim preporukama HZJZ-a koje se odnose na umjetničke izvedbe i programe, kinoprojekcije, sportska natjecanja, svadbe, pogrebe.

- Organizatori društvenih okupljanja su obvezni najkasnije 5 dana prije planiranog okupljanja, zatražiti suglasnost, a Stožer će odgovoriti u roku od 48 sati - rekao je Božinović.

Okupljanja za koja se odbije suglasnost, ne smiju se održati - kazao je.

Obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima

- Ulazimo i u obvezu nošenja maski u zatvorenim prostorima gdje ljudi dolaze u međusobne kontakte, a nije moguće održati fizički rzamak od najmanje 2 metra - istaknuo je ministar.

Ministar Božinović je rekao da maske trebaju nositi vjernici za vrijeme mise na zatvorenom, gledatelji na sportskim natjecanjima koja se održavaju u zatvorenim prostorima, posjetitelji na svim društvenim i javnim okupljanjima u zatvorenim prostorima.

- Maske za lice ne moraju se koristiti u slučajevima preporučenih izuzeća.

Ovim dvjema odlukama, rekao je, smatramo da možemo spriječiti širenje infekcije s osobe na osobu, dodaje, a njima se postiže i drugi važan cilj - zatvaranje bilo koje ekonomske djelatnosti ili socijalne aktivnosti.

Od početka smo tvrdili, kaže Božinović, i u uvjetima epidemije je moguće organizirati život, ali to neće ići ako se svatko od nas malo ne žrtvuje.

- Ove odluke danas stupaju na snagu. Za sutra planiramo set mjera koje se odnose na organizaciju i rad ugostiteljskih objekata-  dodao je.