(Foto: hrt.hr) (Foto: hrt.hr)

- U posljednja 24 sata imamo jednog novooboljelog. Ukupno su oboljele 2222 osobe, provedeno je 51.568 testiranja, od čega 1228 u protekla 24 sata. Pozitivnih je nalaza 4,43%. Imamo jednu preminulu osobu u KBC-u Split koja je 1923. godište, bila je korisnica Doma u Makarskoj. Ukupno preminulih je 95. Na respiratoru je osam pacijenata. Hospitalizirana su 142, otpuštenih imamo 716, a oporavljenih kod kuće 1153. Ukupno je oporavljenih 1869 osoba u RH - izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Novooboljeli je kontakt oboljele osobe koja radi u Domu za starije osobe u Koprivničko-križevačkoj županiji.

- Od 18. svibnja ukidaju se ograničenja za javni prijevoz u linijskom obalnom pomorskom prometu, omogućava se uspostavljanje redovnoga voznog reda - rekao je ministar Davor Božinović.

Slovenija je prva zemlja u EU koja je proglasila kraj epidemije. Kada se to može očekivati u Hrvatskoj?

- Proglašavanje završetka epidemije prema novom zakonu provodi se tako da HZJZ daje prijedlog ministru, a odluku donosi Vlada. To je epidemiološka procjena koja se bazira na težini, opasnosti od bolesti, na transmisiji bolesti u pučanstvu, na opasnosti ponovnog dolaska u RH i na temelju broja oboljelih - rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Što se tiče uputa za izbore, Capak kaže da je to pitanje za njih, a ne za Stožer.

- Kada dobijemo pitanja od DIP-a, onda ćemo sjesti i dogovoriti se o tome koji bi bili prijedlozi epidemiološke struke - dodaje.

Ima li posebnih propisa za primjerice hotelske praonice rublja?

- Nema posebnih uputa, ali smatramo da, ako se obavlja uz mjere zaštite, onda tu nema problema. Virus ugiba na 56 stupnjeva, a osjetljiv je na dezificijense i deterdžente.

Što se tiče zrakoplova iz Frankfurta, dio putnika se požalio da nije bio osiguran dovoljan fizički razmak. Ima li odgovornosti tvrtke?

- To je pitanje za tvrtku, mi smo dali vrlo precizne upute, oni su tada imali propisane svoje standarne operativne postupke. Jesu li se oni toga držali, mi nismo nadzorno tijelo, to trebate pitati operatera - dodaje ravnatelj HZJZ-a.

Ukupno 13 osoba s toga leta je oboljelo. Devet su radnici, a četiri su putnici u zrakoplovu ili njihovi kontakti. Capak nije htio odgovoriti na pitanje je li obolio netko od osoblja u zrakoplovu, "zbog GDPR-a i čuvanja identiteta osoba".

Što se tiče osoba koje su na dijalizi, a korisnici su domova za starije osobe, oni su svi bili hospitalizirani da se ne bi svaki dan dovozili i odvozili.

- Sada razmatramo da ih vratimo u domove. Zamolili smo Ministarstvo demografije da ono komunicira s ravnateljima da će uskoro doći do toga te da se pripreme, dodaje Krunoslav Capak.

(Izvor: hrt.hr)