foto: HRT foto: HRT

● U Zagrebačkoj županiji jedna je novooboljela osoba od koronavirusa, izvijestio je Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije. 

● Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije potvrdio je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom od kojih su četiri vezana uza svatove koji su do sada rezultirali s oko 40 zaraženih, dok se jedan odnosi na čobanijadu koja bi mogla biti novo veliko žarište zaraze.

• U Splitsko-dalmatinskoj županiji danas je 14 novooboljelih osoba pozitivnih na COVID infekciju. 10 osoba je iz Splita, 1 osoba iz Dugopolja, 1 osoba iz Podstrane, 1 osoba iz Trogira i 1 osoba iz Makarske. Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba 12 ih se dovodi u vezu sa svadbenim okupljanjem od prije nekoliko dana, dok se dvije osobe ne dovode u vezu sa spomenutim događajem. Svi novooboljeli epidemiološki su obrađeni, a njihovi kontakti se obrađuju. 160 osoba nalazi se u samoizolaciji. Nijedna covid pozitivna osoba ne nalazi se na bolničkom liječenju u KBC u Split, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

• U Sisačko-moslavačkoj županiji dvije su novooboljele osobe od koronavirusa. Obje osobe su s područja grada Kutine. Poznat je izvor zaraze kod svih osoba te su svi kontakti stavljeni pod zdravstveni nadzor tipa samoizolacije.

• Na području Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata obrađeno je ukupno 104 uzorka, od kojih su četiri bila pozitivna na koronavirus (2 Đakovo, 1 Čepin, 1 Osijek). Svi novooboljeli su kontakti već evidentiranih pozitivnih osoba, a ukupan broj aktivno pozitivnih osoba trenutno je 251. Opširnije

• U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije još je jedna osoba pozitivno na COVID-19. Riječ je o mladoj muškoj osobi iz Vodica koja je kontakt poznate oboljele osobe i nalazi se na Odjelu infektologije OB Šibensko-kninske županije. U ovom trenutku 17 je aktivnih slučajeva, od kojih je 9 u Kninu, 3 na području Vodica, 3 u Šibeniku i po jedna osoba u Tisnome i Drnišu. Do ovog trenutka pod zdravstvenim nadzorom i mjerama samoizolacije nalazi se 118 osoba, od kojih je 98 kontakt s COVID-19 pozitivnom osobom. Kršenja samoizolacije nema.

• U Zagrebu je novih 13 slučajeva koronavirusa. 219 korisnika je posjetilo domove zdravlja. Samoizolacija je određena za 10, a na testiranje je upućeno 76 osoba. Kroz drive-in sustav uzeto je još 166 uzoraka za testiranje, rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo dr. Vjekoslav Jeleč. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" provedeno je 351 testiranje. Propisane su 134 mjere samoizolacije. Od 13 novooboljelih, jedan je uvezeni slučaj iz Švicarske, sedam osoba su kontakti oboljelih, a za pet osoba se ne zna, odnosno riječ je o lokalnoj transmisiji, izvijestila je prof. Vanja Tešić.

• Sve medicinske sestre s ginekološkog odjela vukovarske bolnice u samoizolaciji su, a dvije su zaražene koronavirusom. Unatoč tomu, bolnica radi normalno, potvrdila je ravnateljica doktorica Vesna Bosanac. - Problem je u tome što smo dobili Covid pozitivne dvije sestre koje su se zarazile izvan bolnice. Imaju povišenu temperaturu i blaže respiratorne probleme, obrisi su došli pozitivni. Tako da smo odmah promptno reagirali i  njihove kontakte i pacijente stavili u samoizolaciju i napravili obrise. Svi pacijenti su u dva navrata negativni i sve osoblje je negativno, rekla je Vesna Bosanac - ravnateljica Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar.

• U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije pet je novih pozitivnih osoba na virus SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 83, dok je broj aktivnih slučajeva 38. 

• U Primorsko-goranskoj županiji sedam je novozaraženih osoba. Među njima je jedna liječnica iz KBC-a Rijeka. Liječnica se pridržavala svih epidemioloških mjera na svome radnom mjestu. Tri zaražene osobe povezane su s jednom maturalnom zabavom. U ovoj županije je trenutno zaražena 31, a 74 osobe su izliječene, stoji u priopćenju te županije.

• Na području Krapinsko-zagorske županije s današnjim danom evidentirana je jedna nova osoba pozitivna na koronavirus. Aktivno je pet slučajeva zaraze koronavirusom na području ove županije. Novoevidentirana osoba je s područja Općine Zagorska Sela. U proteklih 24 sata testirano je 39 osoba, od kojih je 37 negativno. Za jednu osobu se čekaju rezultati. Do sada je ukupno testirano 3229 osoba, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije.

• U posljednja 24 h u Ličko-senjskoj županiji jedna je novooboljela osoba od COVID-19. Riječ je o osobi s područja Vrhovina koja je kontakt oboljele osobe iz druge županije te nije povezana s ranije oboljelim osobama u Ličko-senjskoj županiji. Novooboljela osoba je na liječenju u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević. Ukupno je oboljelo 29 osoba od COVID-19 od čega je sedam aktivnih slučajeva. 21 osoba je izliječena, a jedna osoba je preminula. 

• U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. Jučer su testirane 43 osobe i svi nalazi su negativni i sada je u toj županiji samo jedna osoba zaražena koronavirusom, izvijestili su iz te županije.

• Na području Virovitičko-podravske županije nema novooboljelih od korona virusa. Prema podacima Stožera civilne zaštite, u posljednja 24 sata, na području Virovitičko-podravske županije testirano je pet osoba i njihovi nalazi su negativni. Od početka pandemije COVID-a 19, na području te županije, 11 je osoba zaraženo korona virusom, od kojih se osam se oporavilo. Dvije osobe su i dalje zaražene, a jedan je muškarac preminuo, objavljeno je na stranicama te županije.

• Na području Zadarske županije jedna je novooboljela osoba. Riječ je o mlađoj ženskoj osobi koja je imala kontakt sa zaraženom osobom u obitelji. U samoizolaciji je 178 osoba, a policija je zabilježila 4 kršenja. S današnjim danom pet je novoozdravljenih. Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 142 uzorka. Na COVID odjelu OB Zadar smještene su 2 osobe, a jedna je na respiratoru na COVID JIL-u.

• Stožer civilne zaštite Istarske županije tijekom protekla 24 sata, u okviru epidemiološke obrade kontakata, obavljeno je terensko uzorkovanje briseva, a dio uzoraka dostavljen je iz Opće bolnice Pula. Ukupno je u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano 195 uzoraka briseva na COVID-19 te je potvrđen jedan pozitivan.

• Moramo smanjiti brzinu kojom se virus širi, jer ako se svi zarazimo imat ćemo kolaps zdravstvenog sustava. Iako virus neće ubiti puno nas, treba rasporediti broj ljudi koji će se razboljeti na što duže vrijeme., rekao je znanstvenik Gordan Lauc u Studiju 4.