foto: montaža: HRT/PIXSELL, Marko Lukunic, Milan Sabic/REUTERS, Dinuka Liyanawatte/PIXABAY foto: montaža: HRT/PIXSELL, Marko Lukunic, Milan Sabic/REUTERS, Dinuka Liyanawatte/PIXABAY

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 5543 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 157 umrlo, a 4817 se oporavilo. U samoizolaciji su 1962 osobe. Do danas je ukupno testirano 127.405 osoba, od toga 995 u posljednja 24 sata, propćio je Nacionalni stožer Civilne zaštite.

U Zagrebu je zabilježeno 12 novih slučajeva zaraze - 4 su osobe za sada negativne epidemiološke anamneze, 3 osobe su kontakti oboljelih, za jednu je osobu epidemiološka obrada u tijeku, a kod njih 4 moguće je izlaganje u noćnom klubu na godišnjem odmoru u Vodicama, Novalji i Makarskoj. Jedna je osoba strani državljanin.  Svi testirani korisnici i djelatnici domova za starije negativni su. Oboljelih je 150, a u izolaciji je 366 osoba, izvijestio je Zavod "Dr. Andrija Štampar".

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a zaražena se žena zbog blagih simptoma liječi kod kuće, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite. Riječ je o ženi srednjih godina, bliskom obiteljskom kontaktu prethodno zaražene osobe, koja je u vrijeme pojave simptoma bila u samoizolaciji. S obzirom na blagu kliničku sliku, liječi se kod kuće. U posljednja 24 sata su se oporavile dvije osobe, jedna je otpuštena iz bolnice, a jedna iz kućne samoizolacije.

Na području Krapinsko-zagorske županije zabilježena je jedna novozaražena osoba koronavirusom, i to iz Đurmanca. Trenutačno je ukupno 10 oboljelih, izvijestili su iz Županijskog stožera Civilne zaštite.

U Primorsko-goranskoj županiji je u posljednja 24 sata evidentirano još šest osoba zaraženih koronavirusom, a svi su kontakti ranije zaraženih osoba, izvijestili su iz županijskog Stožera Civilne zaštite. Riječ o šestero novozaraženih, koji su, zahvaljujući brzoj reakciji epidemiologa, već bili u samoizolaciji. U Primorsko-goranskoj županiji sada je 11 aktivnih slučajeva covida 19, a do sada je izliječeno ukupno 149 osoba. U riječkom Kliničkom bolničkom centru je smještena jedna osoba, a 10 osoba je u izolaciji u vlastitom domu, odnosno na kućnom liječenju.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je u posljednja 24 sata 11 novih pozitivnih osoba na koronavirus, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Po podacima pristiglim do 8 sati, među novooboljelima šest je osoba iz Vinkovaca, dvije iz Andrijaševaca te po jedna osoba iz Županje, Novih Jankovaca i Vrbanje. Trenutačno su 24 osobe hospitalizirane, a 336 nalazi u samoizolaciji.

Na području Primorsko-goranske županije zabilježen je šestero novozaraženih osoba u protekla 24 sata. Svi su kontakti ranije zaraženih osoba te su, zahvaljujući brzoj reakciji epidemiologa, bili u samoizolaciji. U KBC-u je smještena 1 osoba, dok ih je 11 u izolaciji u vlastitom domu/na kućnom liječenju, priopćio je županijski stožer.

Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata dvije su novooboljele osobe od COVID-19 - jedna iz Novalje, druga iz Donjeg Lapca. Osoba s područja Novalje bliski je kontakt ranije oboljele osobe, a osobi iz Donjeg Lapca je po povratku iz Srbije potvrđen virus. U Novalji je potvrđen i slučaj oboljele osobe iz druge županije koja je smještena i koristi izolaciju u privatnom objektu. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata.

Dvije su osobe pozitivne na koronavirus na području Zadarske županije, a riječ je o mlađim muškarcima iz Zadra i Benkovca. S jučerašnjim danom izliječene su još dvije osobe, a na Covid odjelu zadarske Opće bolnice hospitalizirano je troje pacijenata. Aktivni nadzor provodi se nad 141 osobom, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 107 uzoraka.

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je pet novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, izvijestio je tamošnji Stožer. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije je 180, a aktivnih je 20 slučajeva. Pod mjerom samoizolacije je 75 ljudi.

U posljednja 24 sata na području Osječko-baranjske županije zaraza koronavirusom potvrđena je kod šest osoba. Ukupno je testirano 148 uzoraka. Četiri novooboljele osobe su s područja Osijeka, a po jedna s područja Đakova i Našica. U KBC-u Osijek hospitalizirano je ukupno 25 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih su tri na respiratoru. U samoizolaciji je ukupno 216 osoba.

Na području Šibensko-kninske županije dvije su novooboljele osobe od COVID-19 infekcije. Riječ je o mlađoj muškoj osobi s prebivalištem u Zagrebačkoj županiji, koja se nakon pozitivnog testa vratila kući. Druga oboljela osoba je mlađi muškarac koji trenutačno boravi na području Vodica, a epidemiološka obrada je u tijeku.

U Istri nema novozaraženih. Ispitano je 170 uzoraka briseva. Izliječeno je 7 osoba, a u samoizolaciji je 116 osoba. U Općoj bolnici Pula, od posljedica osnovne maligne bolesti umrla je jedna COVID-19 pozitivna osoba. Radi se o Talijanu rođenom 1948. godine.

Novozaraženih nema u Virovitičko-podravskoj i Sisačko moslavačkoj županiji.