Ministar zdravstva Vili Beroš (Foto: Damir Krajac / CROPIX / POOL) Ministar zdravstva Vili Beroš (Foto: Damir Krajac / CROPIX / POOL)

- Danas je 141. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj i u protekla 24 sata imamo 52 novooboljela i dijagnosticirana bolesnika, što daje ukupan broj od 3827 od početka epidemije u Hrvatskoj - rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Nacionalnog stožera.

Umrla je jedna osoba u Zagrebu, muškarac 1951. godišta, s opsežnim komorbiditetom, ali nije bio na respiratoru. 

Od početka epidemije ukupno je 120 umrlih.

Na respiratoru je pet osoba, što je jedna više od jučer, i to u Osijeku. Četiri osobe su na respiratoru u Osijeku, a jedna u Zagrebu. Hospitalizirano je 129 pacijenata.

Aktivnih slučajeva je 1183, oporavljenih u odnosu na jučer, odnosno otpuštenih iz zdravstvenih ustanova je 11, a oporavljenih kod kuće 33. U zdravstvenom sustavu je 81 aktivan slučaj, što je sedam više nego jučer.

U samoizolaciji je 508 zdravstvenih djelatnika.

Ukupno je do sada testirano 95.920 uzoraka, a u posljednja 24 sata 1745 . Postotak pozitivnih nalaza je 4,03 posto. Među njima  48,41 posto je muškaraca, a 51,59 posto žena. 

- Za primijetiti je da naši sugrađani sve češće koriste maske i da dezinficiraju svoje ruke, doista treba pohvaliti takvo ponašanje i isto tako apelirati na sve one koji se još ne pridržavaju uputa da ih se počnu pridržavati jer je to najbolji način za sprečavanje širenja ove zaraze - poručio je ministar zdravstva Beroš.

Podaci o novooboljelim po županijama:

- na zadarskom području pet novozaraženih

- u Istri šest novozaraženih, u umaškom domu situacija pod kontrolom

- u Osječko-baranjskoj županiji 10 novozaraženih, najviše iz Đakova

- u Splitsko-dalmatinskoj županiji, novozaraženi Splićanin

- u Zagrebu četiri novooboljela od koronavirusa

- u Primorsko-goranskoj županiji devet novozaraženih, među njima i četiri pomorca

- u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema novozaraženih

- u Ogulinu dva slučaja zaraze, oba iz određene samoizolacije

- u Vukovarsko-srijemskoj županiji devet novooboljelih osoba.