foto: kolaž/HRT/ Hrvoje Jelavic/PIXSELL foto: kolaž/HRT/ Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 5649 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 158 umrllo, a 4906 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutačno 2057 osoba. Do danas je ukupno testirano 129.379 osoba, od toga 1247 u posljednja 24 sata, dodaje se u priopćenju.

Izvješća županijskih stožera

Od ukupno 17 novooboljelih u Gradu Zagrebu, s njih 10 je povezana izloženost godišnjim odmorima, boravkom na obali i godišnjim odmorima. Pet su kontakti prethodno oboljelih osoba i za 2 slučaja je negativna epidemiološka anamneza. Odgovorno ponašanje neophodno i na godišnjim odmorima iako je to vrijeme opuštanja, da nema mjesta opuštanju vezano uz držanje distance i sve ostale propisane mjere - poručila je zamjenica ravnatelja Zavoda "Dr. Andrija Štampar" Sanja Šikić.

Tri su novooboljele osobe pozitivne na Covid infekciju s područja Splitsko-dalmatinske županije i to po jedna osoba iz Splita, iz Kaštela i iz Otoka, izvijestio je Stožer te županije. Dvije osobe kontakti su prethodno oboljelih osoba dok se jedna osoba epidemiološki obrađuje. Uz tri novooboljele osobe, pozitivna na Covid infekciju je i jedna osoba s područja Osječko baranjske županije testirana u Splitu.

Jedna je osoba novooboljela na području Šibensko-kninske županije, u protekla 24 sata. Riječ je o mlađoj ženskoj osobi s prebivalištem na području Grada Vodica. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 34 osobe: 30 osoba su kontakti oboljelih; 4 osobe su se javile nadležnom epidemiologu, a ušle su u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja.

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Oboljela je žena starije životne dobi, a testirana je preventivno prilikom prijema na kirurški odjel Opće bolnice Varaždin. Preventivno je u samoizolaciju stavljeno nekoliko liječnika i medicinskih sestara. Opširnije

Djevojka iz Dubrovnika zaražena je koronavirusom, a izliječena je jedna osoba iz Kule Norinske pa je ukupno aktivnih dvanaest slučajeva, izvijestio je u ponedjeljak županijski stožer civilne zaštite. U dubrovačkoj bolnici je zbrinuta jedna zaražena osoba. U samoizolaciji se nalaze 253 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježen je jedan slučaj kršenja te mjere.

Na području Primorsko-goranske županije zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o kontaktima prethodno oboljele osobe. Trenutno je u županiji 15 aktivnih slučajeva i 149 izliječenih. Hospitalizrane su dvije osobe, a njih 13 je u samoizolaciji.

Na području Brodsko-posavske zabilježeno je pet (5) novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem u županiji trenutno iznosi. Pod mjerama samoizolacije su 73 osobe, priopćio je žušanijski stožer.

Tri su novozaražene osobe na području Virovitičko-podravske županije. Četvero do sada zaraženih, se oporavilo, pa je broj aktivnih slučajeva sa sedam pao na tri. Inače, u posljednja 24 sata, testirana je 21 osoba.

Na području Zadarske županije jedna je novooboljela osoba zaražena koronavirusom. Radi se o starijoj ženi s područja općine Vir, obiteljskom kontaktu ranije oboljele osobe. Na COVID 1 odjelu Zadarske Opće bolnice hospitalizirane su 4 osobe.

U Istarskoj županiji nema novozaraženih. Isptan je 51 uzorak briseva na COVID-19. Izliječene su 4 osobe, a u samoizolaciji su 102 osobe. 

Nema novooboljelih ni u Krapinsko-zagorskoj, Koprivničko-križevačkoj te Sisačko-moslavačkoj županiji.