Foto: Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas su zabilježene 20.993 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 330 umrlo. Ukupno se oporavilo 17.889 osoba, od toga 307 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je 15.912 osoba. Do danas je ukupno testirano 366.235 osoba, od toga 5.259 u posljednja 24 sata.

● Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) upozorila je da preopterećeni obiteljski liječnici nemaju ni prostora niti načina za praćenje i upisivanje nepoznatih kontakata osoba zaraženih koronavirusom diljem zemlje, što se predlaže iz krugova epidemiologa. 

● Koronavirusom su zaražene tri korisnice stacionarnog dijela Doma za starije i nemoćne "Sv. Antun" u Karlovcu, u kojemu vjeruju da su brzom i kvalitetnom reakcijom uspjeli zaustaviti širenje virusa. 

● Stožer je u ponedjeljak najavio strože epidemiološke mjere. Donio je odluke koje se odnose na okupljanja više od 50 osoba. Riječ je o posebnim preporukama za kulturne programe, kinoprojekcije, svadbe i sportske događaje.

● Ugostitelji će se pridržavati svih epidemioloških mjera, među kojima je od danas obvezno nošenje maski za goste i zaposlene, osim pri konzumiraju hranu i pića u svim ugostiteljskim objektima, ističe predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak

Podaci županijskih stožera civilne zaštite

● Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo MŽ u Međimurskoj županiji u posljednja 24 sata pozitivan nalaz na koronavirus potvrđen je kod 18 osoba, a 15 osoba je ozdravilo. Danas do 11 sati uzeto je 227 uzoraka, 16 nalaza je negativno, a ostalih 211 su u obradi. Od jučer uzetih neobrađenih uzorka 18 nalaza je pozitivno, a 114 je negativno.

● U Zagrebu su u posljednja 24 sata zabilježena 84 nova slučaja zaraze koronavirusom i izrečeno je 748 mjera samoizolacije, izvijestio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar. Šostar je na konferenciji za novinare rekao da je pozitivan nalaz potvrđen kod pet učenika osnovnih i šest učenika srednjih škola te jednog njegovatelja. Stoga je mjera samoizolacije određena za 103 učenika osnovnih i 145 učenika srednjih škola. U karanteni Grada Zagreba na Tomislavcu je 27 osoba, 935 je aktivnih slučajeva i 4189 osoba u samoizolaciji.

● U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije jedna je osoba, kontakt ranije oboljele osobe, s prebivalištem u Bilicama, oboljela od covida-19. Trenutno je 12 aktivnih slučajeva oboljenja od covida-19. Dvije osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

● U protekla 24 sata je na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano 35  novih osoba pozitivnih na koronavirus, sa prebivalištem na području 17 jedinica lokalne samouprave. Među novooboljelima je 18 osoba koji su kontakti već poznatih oboljelih osoba. U istom razdoblju ozdravila je 21 osoba te je pristiglo i 77 negativnih nalaza, dok se još čekaju rezultati za 36 uzorka. Ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području županije iznosi 287. U samoizolaciji se nalazi 1.264 osobe.

● U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 3 nova slučaja zaraze koronavirusom. Na području Bjelovarsko-bilogorske županije tako je trenutno zaraženo 68 osoba koronavirusom. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 459 osoba.

● Zaraza koronavirusom u zadnja je 24 sata potvrđena kod novih 12 osoba u Osječko-baranjskoj županiji. Od 331 uzorka testiranog u laboratorijima osječkog KBC-a i županijskog Zavoda za javno zdravstvo, zaraženima se pokazalo pet novih osoba iz Osijeka, dvije iz Đakova te po jedna iz Valpova, Višnjevca, Martina, Petrove Slatine i Čepina.

Na liječenju u osječkom KBC-u zbrinuta su 34 covidom-19 zaražena pacijenta, od kojih je četvero na respiratoru. Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 92 nova kontakta oboljelih, pa se u županiji u samoizolaciji nalazi ukupno 1.140 osoba.

● U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata zabilježen je 21 slučaj zaraze koronavirusom, a samoizolacija je propisana za još 151 osobu, izvijestio je Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Među novozaraženima 10 su kontakti prethodno oboljelih, jedan slučaj je povezan s boravkom u BiH, dok je za 10 nejasna epidemiološka anamneza. U protekla 24 sata izliječeno je sedam osoba.

Na području Zagrebačke županije od početka pandemije do danas evidentirano je 1099 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom,
izliječeno je 629 osoba, a 19 ih je umrlo. Trenutno je aktivan 451 slučaj.

● Nova 23 slučaja zaraze koronavirusom bilježi u zadnja 24 sata Primorsko-goranska županija, a 12 osoba je ozdravilo. Županijski Stožer civilne zaštite u utorak je priopćio kako su trenutno na području županije 103 covidom-19 zaražene osobe, a 504 su u samoizolaciji. Tijekom proteklog dana na virus su testirane 533 osobe.

● S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 4 su novooboljele osobe od COVID-19 te je jedna osoba preminula. Oboljele osobe su s područja Gospića. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. Preminula osoba je iz Gospića starije je životne dobi (1948.), te je bila smještena u KBC Rijeka na respiratoru zbog loše kliničke slike.

● U zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježena su tri  nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 691, dok je broj aktivnih slučajeva 40. Hospitalizirano je 7 osoba od čega je jedna hospitalizirana osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 326 osoba.

● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 10 novih slučajeva zaraze koronavirusom, jedna osoba je umrla, a 14 osoba je izliječeno, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Među zaraženima su dvije muške i dvije ženske osobe iz Dubrovnika, kod kojih je za troje utvrđena epidemiološka veza. U zadnja 24 sata preminula je jedna muška osoba iz Dubrovnika (1944. godište) s komorbiditetima.

Među 14 izliječenih njih sedam je iz Dubrovnika, tri iz Kule Norinske, dvije iz Stona te po jedna iz Župe dubrovačke i Konavala. U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 11 osoba. U samoizolaciji se nalazi 495 osoba.

● Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 782 obrađena testa danas je 66 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju.

Od ukupnog broja novooboljelih 33 osobe su kontakti dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1490 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 31 COVID pozitivna osoba u KBC-u Split dok se 2 osobe nalaze na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je ženska osoba stara 78 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.

● Na području Zadarske županije 3 su novooboljele osobe od koronavirusa. Riječ je o muškim osobama sa područja Nina, Pakoštana i Vira. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 233 uzorka, pod aktivnim nadzorom je 266 osoba, a istekao je za njih 7777. U Općoj bolnici u Zadru hospitalizirano je 13 bolesnika oboljelih od COVID-a 19 od kojih je jedan na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu na moru na liječenju je  5 osoba oboljelih od koronavirusa.

● U Primorsko-goranskoj županiji danas 23 novozaražene i 12 je osoba ozdravilo. Ukupno su 103 aktivna slučaja bolesti covid-19. 504 osobe su u samoizolaciji. Testirane su ukupno 533 osobe, objavio je županijski stožer.

● U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno je aktivno 56 slučajeva zaraze koronavirusom, 49 osoba je u kućnoj izolaciji, a 7 oboljelih je hospitalizirano. U samoizolaciji je 295 osoba, a ukupno su testirane 10.283 osobe. Na posljednjem testiranju obrađeno je 114 uzoraka, od kojih je 8 pozitivnih. Tijekom dana nastavit će se testiranje kontakata zaraženih osoba, kao i svih suspektnih slučajeva, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

● U Vukovarsko-srijemskoj županiji u protekla 24 sata zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. 

●  Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 279 brisova (96 za administrativne potrebe) na COVID-19 i svi su negativni, nema novozaraženih. Izliječena je jedna osoba. Trenutačno je 9 aktivnih slučajeva zaraze. Mjerama samoizolacije obuhvaćeno je 179 osoba.

● Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost da je nakon pristiglih nalaza testiranja uzoraka na SARS-CoV-2 potvrđeno pet novih slučajeva zaraze. Riječ je o osobama iz opće populacije s koprivničkog područja. Na području županije trenutačno je aktivno 47 slučajeva, pet osoba se oporavilo od bolesti COVID-19, a na bolničkom liječenju je ukupno 26 oboljelih. U OB-u Koprivnica preminula je jedna osoba pozitivna na virus SARS-CoV-2. Riječ je o osobi starije dobi koja je u kliničkoj anamnezi imala znatan komorbiditet.

● U Sisačko-moslavačkoj županiji šest je novooboljelih od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o tri osobe s područja grada Siska, dvije s područja općine Lekenik te jednoj osobi s područja grada Petrinje.