Foto: Davor Puklavec/Kristina Stedul Fabac/Marin Tironi/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/Kristina Stedul Fabac/Marin Tironi/PIXSELL

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 14.279 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 238 umrlo.  Ukupno se oporavilo 11933 osoba, od toga 243 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutačno 8756 osoba. Do danas je ukupno testirano 242 886 osoba, od toga 5948 u posljednja 24 sata.

• Njemačka je na crvenu listu zbog koronavirusa dodala nove regije, među njima i još dvije hrvatske županije - Brodsko-posavsku i Virovitičko-podravsku.

Iva Milardović Štimac, pomoćnica pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, rekla je jutros u HRT-ovoj emisiji "U mreži Prvog" da je na jučerašnji dan u svim vrtićima te osnovnim i srednjim školama u Zagrebu zaraženo bilo ukupno 49 djece i mladih te 21 djelatnik, a 447 djece i učenika te 54 djelatnika bilo je u samoizolaciji.

• Odluka o skraćivanju izolacije zaraženih s 14 na deset dana trebala bi biti donesena do kraja tjedna, potvrdio je sinoć ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Kako je rekao, pokazalo se da oni tada više nisu zarazni, a samoizolacija njihovih kontakata i dalje bi bila 14 dana. Također je iznio podatak da je Hrvatska deseta po smrtnosti od koronavirusa u Europskoj uniji, što je oko 55 ljudi na milijun stanovnika.

Izvješća županijskih stožera

• U Zagrebačkoj županiji zabilježeno je 11 novozaraženih osoba koronavirusom - po troje u Velikoj Gorici i Svetom Ivanu Zelini, dvoje u Samoboru i po jedna osoba u Dugom Selu, u Bistri i Klinča Selu, a  jedan razred Srednje škole u Zaprešiću je u samoizolaciji zbog pozitivnog učenika.

• U protekla 24 sata u Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježeno je 76 novooboljelih osoba, dok je jedna osoba umrla u KBC-u Split, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

• Na području Zadarske županije 11 je novooboljelih osoba od koronavirusa. Od ukupnog broja 5 je ženskih i 6 muških osoba sa područja Grada Zadra (5), Benkovca (1) Kali (1), Poličnika (1), Privlake (1) i Vira (2).

• Na području Koprivničko-križevačke županije nema novih slučajeva bolesti COVID-19, a ozdravile četiri osobe.

• U Istarskoj županiji tri su nova slučaja zaraze koronavirusom. Kod dvije osobe radi se o uvezenom slučaju. Jedna je državljanin Kosova koji u Istri boravi iz poslovnih razloga.

• 12 je novih slučajeva u Požeško-slavonskoj županiji.

• U Primorsko-goranskoj županiji 8 je novozaraženih.

• 11 je novih slučajeva zaraze koronavirusom u Osječko-baranjskoj županiji. Šest osoba je iz Osijeka, po dvoje iz Strizivojne i Čepina te jedna osoba iz Erduta, priopćio je županijski stožer.

• U Sisačko-moslavačkoj županiji jedna je novooboljela osoba. Riječ je o osobi s područja općine Lekenik koja je bila pod zdravstvenim nadzorom tipa samoizolacije u kući.

• U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji jedna je novozaražena osoba koronavirusom, a riječ je o osobi s područja grada Garešnice.