Govor Andreja Plenkovića u zagrebačkoj Areni.  (Foto: Marko Lukunić/ Pixsell) Govor Andreja Plenkovića u zagrebačkoj Areni. (Foto: Marko Lukunić/ Pixsell)

Na skupu pučana okupilo se više od 2000 izaslanika iz 40 zemalja, a u zagrebačkoj Areni skup je u srijedu ujutro otvorio predsjednik vlade i HDZ-a Andrej Plenković. U Zagrebu su na Kongresu EPP-a sudjelovali  mnogi europski čelnici poput Angele Merkel, Donalda Tuska, Jean Clauda Junckera i Ursule von der Leyen.

S većinom šefova stranaka koji su na kongresu EPP-a, Plenković je održao bilateralne sastanke u Areni, a u Banskim dvorima primio je sve aktualne predsjednike vlada i čelnike europskih institucija iz redova EPP-a. 

(Foto: Goran Stanzl/ Pixsell)

Premijer Plenković na jučerašnjem kongresu rekao je, među ostalim, da je HDZ prije 30 godina poveo hrvatski narod, na čelu s Franjom Tuđmanom, prema slobodi, demokraciji, suverenosti i samostalno.

- Hrvatske vlade pod vodstvom HDZ-om izborile su međunarodno priznanje, osigurale su obrane i oslobođenje okupiranih područja. HDZ je imao ključnu ulogu u ostvarivanju članstva Hrvatske u NATO-u i EU-u - kazao je među ostalim predsjednik HDZ-a i premijer Plenković. 

- Narodnjačka smo stranka koja promiče domoljublje, demokršćanske, obiteljske i univerzalne humanističke vrijednosti. Suprotstavlja se demagogiji i isključivosti - dodao je Plenković.

Donald Tusk i Andrej Plenković. (Foto: Patrik Macek/ Pixsell)

Novi predsjednik europskih pučana

S 491 glas ZA i 37 glasova PROTIV, Poljak Donald Tusk postao je prvim predsjednikom EPP-a iz tzv. "nove Europe".

Donald Tusk zamijenio je Francuza Josepha Daula na čelu Europske pučke stranke. Odlučilo je tako više od 2000 sudionika iz 40 zemalja koji u zagrebačkoj Areni sudjeluju na dvodnevnom 24. izbornom kongresu Europske pučke stranke (EPP).