Sestre milosrdnice uz braću Komljenović (Foto: Mirjana Žugec Pavičić) Sestre milosrdnice uz braću Komljenović (Foto: Mirjana Žugec Pavičić)

Slušatelji su tako čuli pjesme poput Tihe noći, koja se u božićnoj noći pjeva u cijelome svijetu te poljske božićna o anđelima, pastirima i trojici kraljeva u obradi Bronjislawa Rutkowskog koju je izveo zbor sestara pod ravnanjem s. Elizabete Peršić. Slijedili su napjevi koje je uz tamburaški sastav pripremila voditeljica i dirigentica s. Mirjana Turković.

Sestre milosrdnice u Lužnici

Sestre milosrdnice u Lužnici

02:13

Upravo ovog Božića navršilo se dvjesto godina od nastanka poznate božićne pjesme "Stille nacht, heilige nacht/Tiha noć, sveta noć". Nastala je iz pera dvojice glazbenika i prijatelja: Franza Grubera, učitelja glazbe i oca 12-tero djece, te svećenika Jozefa Mohra, župnika malog austrijskog mjesta Oberndorf. Za muzičku interpretaciju te pjesme sestre su pozvale svoje mlade župljane, trojicu braće obitelji Komljenović, pa su Lovro, Damjan i Blaž oduševili brojnu publiku koja je blagdansku noć odlučila provesti u dvorcu u Lužnici u blizini Zaprešića. 

Osim općepoznatih napjeva, zbor sestara izveo je "Oj pastiri, vi ste štiri", staru slabo poznatu međimursku božićnu pjesmu u izvornom domaćem dijelektu sa šaljivim elementima tradicijskog pjevanja. Iako su nastupile i na prošlogodišnjem blagdanskom koncertu, i ove godine su svoju božićnu pjevanu baštinu Afrike predstavile sestre milosrdnice Isabella i Marcella iz Benina koje studiraju u Hrvatskoj i već vrlo dobro govore hrvatski. 

(Foto: Mirjana Žugec Pavičić) 

Tamburaški sastav sestara milosrdnica osnovan je prošle godine mjesec dana prije Došašća i već su tada plijenile svojom izvedbom i voljom da savladaju božićni repertoar koji je bio bogat, raznolik i zahtjevan. Ovogodišnje interpretacije su otišle korak dalje i ovacijama je pozdravljena izvedba valcera Na lijepom plavom Dunavu Johana Straussa mlađeg koju je za tamburaški sastav obradio Nikica Kalogjera, a pod ravnanjem s. Mirjane Turković orkestar je pokazao da se može nositi i s tako interpretacijski zahtjevnom skladbom koja je neizostavna i na bečkom Novogodišnjem koncertu.

Na koncertu je bilo nekoliko obitelji s malom djecom i oduševila ih je, ali i uključila u izvedbu tamburaška interpretacija popularnih Zvončića.