(Foto: HRT) (Foto: HRT)

Izaslanstvo Grada Osijeka na čelu s pročelnikom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Draženom Alerićem i Ogranka Matice hrvatske predvođeno predsjednikom Ogranka Ivicom Završkim, posjetit će Suboticu, Mostar, Pečuh, Tuzlu i Žepče, javlja Glas Slavonije. 

- U prosincu prošle godine stigla je donacija središnjice Matice hrvatske, koja donacijama vlastitih izdanja nagrađuje uspješne ogranke za djelatnost i izdavaštvo. Donaciju 350 knjiga iz edicije "Stoljeća hrvatske književnosti" donijela je akademkinja Dubravka Oraić Tolić. S gradonačelnikom Ivanom Vrkićem i pročelnikom Draženom Alerićem odmah smo dogovorili da te knjige darujemo Hrvatima izvan domovine - knjižnicama za djecu, školama, ustanovama, udrugama i studentskim knjižnicama. Iz središnjice očekujemo još tisuću knjiga pa ćemo ukupno darovati 1350 knjiga - kaže Završki. 

Predsjednik Ogranka MH Osijek Ivica Završki (Foto: screenshot/Glas Slavonije)

Prvi posjet bit će u Subotici, a donaciju namijenjenu školama s nastavom na hrvatskome jeziku, primit će predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Tomislav Žigmanov. Druga postaja turneje izaslanstva Grada Osijeka i Ogranka Matice hrvatske bit će Mostar, a knjige će biti darovane Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Treće putovanje bit će u Pečuh, osječki grad prijatelj. Knjige će primiti hrvatska samouprava u tom gradu te osnovna i srednja škola na hrvatskome jeziku. 

U Tuzli, također prijateljskom gradu Osijeka, donaciju će primiti Kulturno društvo Napredak, odnosno školski centar na hrvatskome jeziku. Posljednji će osječko izaslanstvo primiti Hrvati iz Žepča, hrvatska enklava koja je za vrijeme krvavoga rata u Bosni i Hercegovini uspješno obranjena. Osječki ogranak Matice hrvatske prije nekoliko godina pomogao je osnivanje Ogranka MH-a Žepče s kojim je od tada u prijateljskim odnosima te se međusobno potpomažu. Knjige će u Žepču dobiti i učenici Katoličkog školskog centra "Don Bosco" koji je sagrađen selezijanskim sredstvima iz Njemačke.

(Foto: Pixabay)

- Donacijom Hrvatima u našem bliskom okruženju promičemo hrvatski jezik, pomažemo radu njihovih ogranaka Matice hrvatske te obogaćujemo njihov književni fond klasicima hrvatske literature - kaže Završki. 

Prije nekoliko godina Tomislav Žigmanov primio je četiristotinjak knjiga oje su bile donacija Grada Osijeka i Ogranka MH-a Osijek. Novom se akcijoma oplemenjivanja knjižnica svih koji se služe hrvatskim jezikom u susjednim zemljama nastavlja, a planiran je i nastavak s ciljem jačanja hrvatskoga jezika u zemljama regije.

Darovane knjige središnjice Matice hrvatske iz Zagreba tiskane su u njihovu vlastitom izdanju u luksuznoj opremi, tvrdo ukoričene. Mnoge od njih nalaze se i u lektiri za osnovne i srednje škole. Cijela edicija Matice hrvatske "Stoljeća hrvatske književnosti" sadrži velik broj autora i knjiga pisanih na hrvatskome jeziku iz daleke prošlosti pa sve do suvremenosti.