(Foto: screenshot/naslovnica) (Foto: screenshot/naslovnica)

“Knjigovni rekvijem za sve one, mrtve i žive, koji su plodnu srijemsku zemlju blagoslovili svojom žrtvom, podsjećaju nas na bezumlje svakoga rata i njegove nesagledive posljedice,” zapisao je u predgovoru knjige Antun Ivanković koji je, uz prof. dr. sc. Milicu Lukić, knjigu priredio i uredio.

Knjiga svjedoči o stradanjima i patnjama Hrvata i nesrpskoga stanovništva iz dvaju sela, Tovarnika i Ilače, u kojima su za vrijeme Domovinskoga rata stradala 104 stanovnika.  

Antun Ivankovic prikupio je dokaze o ratnim zločinima koji su se za vrijeme rata dogodili u Tovarniku i Ilači (Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL)

31. siječnja 1998. godine pokopani su i posmrtni ostaci dugogodišnjega tovarničkog župnika, vlč. Ivana Burika koji je podijelio sudbinu svojih župljana te im se i u smrti pridružio. Iako su danima prije i mjesecima poslije obavljani zajednički i pojedinačni pokopi ekshumiranih posmrtnih ostataka na prostoru tovarničke općine, posebice poginulih i ubijenih Ilačana, posljednji je dan mjeseca siječnja simbolično sjedinio sve njih u Dan plača u najistočnijem dijelu domovine, u Zapadnom Srijemu.

Dokumentarnosti sadržaja uz izjave svjedoka, sudske spise, popise poginulih, ubijenih i nestalih te nalaze ekshumacija, pridonose i brojne fotografije.

"Zadatak zbirke tekstova ujedinjenih naslovom “Svjedočim. Obrana i stradanje Općine Tovarnik u Domovinskom ratu” je dvostruk: opći i poseban. Opći zadatak ostvaruje se u pridruživanju onim tekstovima koji će omogućiti preciziranje definicije Domovinski rat na tlu Hrvatske i uvid u prirodu toga rata. Poseban zadatak odnosi se na prikaz nemjerljivih emotivnih vrijednosti stanovnika Općine Tovarnik jer omogućava da se na taj način sačuva uspomena na žrtvu članov obitelji, prijatelja i poznanika, onih čiji su grobovi postali simboli i trajn podsjetnici na život koji se evanđeoski darovao da bi ga drugi imali u izobilju,” zapisao je Ivanković u predgovoru knjige.