(Foto: pandemija.info/ screenshot) (Foto: pandemija.info/ screenshot)

Do ideje za projekt prenamjene ronilačkih maski u respiratorne Ivan Guštin, zajedno sa sinom, došao je sasvim slučajno.

- Prije nekoliko tjedana kad je kolega došao iz Londona odlučio je napraviti internetsku stranicu pandemija.info, gdje bi svi mogli naći stručne i provjerene informacije, pa smo vidjeli rješenje koje su Talijani napravili slično, samo za pacijente, i Amerikance, koji su napravili masku koja štiti nos i usta, htjeli smo to spojiti u jedno. Nismo znali da je na istu ideju došlo nekoliko timova iz nekoliko zemalja svijeta i išli smo to odmah navrat-nanos raditi jer je kritično s vremenom. Ja i moj sin, inače student strojarstva, napravili smo nekoliko modela maski i dali medicinarima da to probaju u praksi – ispričao je za N1 televiziju, član tima Pandemija.info, Ivan Guštin.

Doktorica Tamara Lupis internetskom pretragom naišla je na stranicu Pandemija.info za čiji je tim istaknula kako rade izuzetnu stvar budući da maska koju izrađuju štiti nos, oči i usta te može poslužiti u situaciji nedostatka zaštitne opreme.

Na pitanje daje li maska dodatnu zaštitu, Lupis odgovara:

- Prema našim stručnim organizacijama dobili smo naputke i preporuke u tom smislu kakva treba biti zaštitna oprema i svi smo prošli edukaciju da budemo maksimalno zaštićeni i to je ono što je poslodavac, krizni stožer i ministarstvo osiguralo. Respiratorna maska nije verificirana niti je došla u stadij da u kontroliranim uvjetima bude potvrđeno koliko ona štiti, iako ja mislim da je u visokom stupnju zaštite i da ona štiti. Maska je izvrsno dodatno sredstvo u situacijama koje nisu dodatno raščišćene i dobar je background za situacije ako nam nestane FFP2 ili FFP3 maski. 

- Mi surađujemo s timovima iz cijelog svijeta, i svi oni su napravili nekoliko svojih testova, a mi čekamo svoje testove da vidimo koliko je ta maska sigurna za primjenu. Svi zainteresirani za podržavanje ove kampanje mogu na portalu pandemija.info naći informacije kako pomoći i donirati sredstva za kampanju – zaključio je Ivan Guštin.