(Foto: Pixabay) (Foto: Pixabay)

Lonely Planet jedan je od najpopularnijih turističkih portala i izdavača turističkih vodiča na svijetu. Omiljeno je štivo kojem vjeruju brojni turisti na svojim putovanjima. Ta medijska kuća sedmu godinu zaredom sastavlja referentni popis "Best in Europe" koji sadrži deset prioritetnih europskih destinacija koje bi upravo sada trebale biti na radaru svjetskih putnika, a u odabranom i elitnom društvu našla se i Istra koja je zaradila prestižno priznanje Best in Europe 2019.

(Foto: Pixabay)

Popis Best in Europe 2019 sastavili su stručnjaci za putovanja Lonely Planeta koji gotovo 45 godina obilaze svaki kut Zemlje uživajući u brojnim mjestima našeg planeta i novim iskustvima. Oni su čitateljima podijelili korisne savjete o tome gdje se trenutačno nalaze najvažnije ‘žarišne točke’ na kontinentu. Na njihovu je popisu niz lokacija, od destinacija koje nude neke specifičnosti ili mjesta koje još treba otkriti, do vječnih favorita koji imaju nešto svježe u ponudi.

Novo izdanje sadrži pregršt zanimljivosti, šumskih puteljaka s tragovima medvjeda do gradića okruženih vinogradima, odnosno deset najuzbudljivijih destinacija Europe ovoga ljeta.

(Foto: Pixabay)

– Velika je čast biti uvršten u prestižan vodič "Lonely Planet". Svi ljubitelji putovanja itekako znaju što to znači i koliki je utjecaj toga vodiča. Ova vijest nije mogla doći u bolje vrijeme - pred nama je još jedna turistička sezona i Lonely Planet će sigurno motivirati još turista da dođu upravo u našu regiju. Istra i ovaj put potvrđuje da je jak i svjetski poznat turistički brend, što je rezultat dugogodišnjih napora, truda i zalaganja, ali i jasne vizije kojim se putem želimo razvijati. Time se neizmjerno ponosimo, ali to ljubomorno čuvamo. Neka nam i ovo novo priznanje bude poticaj za nove pothvate i održivi razvoj naše Istre. Koristim priliku da zahvalim svima koji su doprinijeli zajedničkom uspjehu, kako javnom tako i privatnom sektoru – komentirao je istarski župan Valter Flego.

– Novo priznanje koje je Istra dobila samo je još jedna potvrda da je Istra svake godine svojim investicijama, znanjem i organizacijom u stanju kreirati nove produkte, atrakcije te da je u stanju podignuti konkurentnost cijele regije na višu razinu što očigledno primjećuju i honoriraju velike medijske kuće – kaže Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije.

Proces odabira najboljih destinacija i putovanja uključuje tim stručnjaka i članova Lonely Planet zajednice, koji strogim kriterijima odabiru najbolje od najboljih u različitim kategorijama. Istra je odabrana kao jedna od 10 najboljih destinacija Europe u 2019. godini za ovo ljeto, a navedenu listu čine još: Visoke Tatre (Slovačka); Madrid (Španjolska); Arktička sjeverna obala (Island); Hercegovina (Bosna i Hercegovina); Bari (Italija); Shetlandsko otočje (Škotska); Lyon (Francuska); Lihtenštajn Vevey (Švicarska) i Istra (Hrvatska).

U Istri su uvjereni da će uvrštavanje Istre u deset najboljih destinacija EU dugoročno doprinijeti da naš najveći poluotok posjeti još veći broj gostiju iz zemalja čiji se građani još nisu odvažili na uživanje na istarskim plažama, u lokalnoj gastronomiji te nizu događanja kojima obiluju kulturna ljeta u istarskim gradovima.

(Večernji list)