(Foto: Crvik - vinogradi i vinarija/ Facebook) (Foto: Crvik - vinogradi i vinarija/ Facebook)

Radi se o međunarodno nagrađivanom vinu Tezoro, dobivenom od autohtone sorte Dubrovačka Malvasija, prve sorte vinove loze koja se spominje u dubrovačkom arhivu još u 14. stoljeću.

Velike zasluge za to ima Mirena Bagur koja je podrijetlom iz Metkovića, a danas živi u Sjedinjenim Američkim Državama gdje zajednos s mužem serijskim poduzetnikom u informatici, vodi tvrtku Croatian Premium Wine Imports za uvoz i distribuciju vina u SADu. Na taj način, Bagur djeluje i kao ambasadorica hrvatskih vina u SAD-u. Svoj posao započeli su s vinarijama udruge K7 s Komarne, a nedavno dogovorili suradnju i s vinarijama Testament kod Šibenika, Marlais sa Pelješca te vinarijom Crvik, kao prvom konavoskom vinarijom.

U trgovinama u Masschusettsu te online shopu, koji šalje vina u većinu američkih država, mogu se kupiti poznate sorte s juga Hrvatske, kao što su Plavac Mali, Dingač, Tribidrag, Pošip, Babić, Debit i Dubrovačka Malvasija

U SAD-u su kvalitetna hrvatska vina vrlo dobro prihvaćena, kaže Mirena.

-Poznavatelji i ljubitelji vina u Americi daju prednost kvaliteti, a sve ocjene stručnjaka za kvalitetu koje nam stižu su izvrsne! Mlađe generacije žele čuti nove vinske priče iz cijelog svijeta, pa tu postoji cijela nova kategorija – tzv. Adventure wines, i tu se naša vina odlično uklapaju. U stalnom smo kontaktu sa vinoljupcima i slušamo komentare, tako da već ove godine širimo inventar vina i s drugih hrvatskih vinskih regija – istaknula je.

Vinar Petar Crvik rekao je kako je ovo izvrsno vrijeme za ovakav poslovni iskorak.

-Svake godine, u našu vinariju dolaze turisti iz cijelog svijeta. Često nas upravo Amerikanci pitaju mogu li u SAD-u nabaviti naše vino. Drago mi je da su naš trud i autentičnost prepoznati, i iskreno se nadam da će još hrvatskih vinara početi izvoziti, jer to je ogromna prilika za naše vinarstvo – naglasio je.

Inicijative poput ove u budućnosti mogu pridonijeti  da Dubrovačko-neretvanska županija, ali i cijela Hrvatska, nađu svoje mjesto na vinskoj mapi svijeta.

(Izvor: Dulist)