Davor Varenina, predsjednik Kluba Sinjana, Tatjana Rau, urednica Međunarodnoga radijskog kanala Glas Hrvatske, Ivo Kujundžić, glavni urednik SO Program za Hrvate izvan RH i Vladislav Veselica, član Kluba Sinjana (Foto: redakcija GH) Davor Varenina, predsjednik Kluba Sinjana, Tatjana Rau, urednica Međunarodnoga radijskog kanala Glas Hrvatske, Ivo Kujundžić, glavni urednik SO Program za Hrvate izvan RH i Vladislav Veselica, član Kluba Sinjana (Foto: redakcija GH)

Doktor Marko Veselica, rođeni Sinjanin, simbol je hrvatske borbe za slobodnu i samostalnu Hrvatsku. Kao član vodstva Matice hrvatske i jedan od najistaknutijih sudionika Hrvatskog proljeća bio je osuđen na sedam godina zatvora. Potom je zbog iznošenja kritičkih opservacija o jugoslavenskoj komunističkoj vladavini u intervjuu njemačkom listu "Der Spiegelu" ponovo osuđen 1981. godine na dugogodišnju zatvorsku kaznu. Ukupno je u zatvorima Stara Gradiška i Lepoglava zbog tzv. verbalnog delikta proveo gotovo 12 godina, a tadašnji režim zabranio mu je javno pojavljivanje te oduzeo putovnicu.

- Vrlo teško je govoriti o tom razdoblju njegova uzništva i profesionalnog djelovanja. Niti u jednom udžbeniku povijesti, osnovne ili srednje škole, praktički nemate Marka Veselicu, njegovo ime se ne spominje - upozorava predsjednik Kluba Sinjana Davor Varenina. Vrijeme je da se ta nepravda ispravi, ističe Varenina. 

Ideja da Marko Veselica dobije svoj trg ili ulicu u Zagrebu nije nova, godinama je jedan od ciljeva zagrebačkog Kluba Sinjana. Svoj su prijedlog ponovno uputili Odboru za imenovanja naselja, ulica i trgova zagrebačke gradske Skupštine. Pokrenuli su i internetsku peticiju te dosad skupili oko 1300 potpisa, otkriva Varenina. 

AUDIO: Inicijativa za Marka Veselicu (Autorica: Maja Raguž)

AUDIO: Inicijativa za Marka Veselicu (Autorica: Maja Raguž)

5:30

Zadovoljni su medijskom potporom inicijativi, a tome se pridružila i Hrvatska radiotelevizija u čije ju je ime primio i glavni urednik SO Programa za Hrvate izvan RH Ivo Kujundžić

- Pozivamo hrvatsko iseljeništvo i sve druge Hrvate izvan Republike Hrvatske da se pridruže potpisivanju ove peticije - zaključio je dr. Veselica.