(Foto: Borna Filić/ Pixsell) (Foto: Borna Filić/ Pixsell)

Zbog ubrzanog širenja i pojačanog rizika prijenosa bolesti već je na snazi nova mjera strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima. Policija je već počela s upozorenjima neodgovornim pojedincima.

U Hrvatskoj je 206 oboljelih, što je za 49 osoba više nego što je bilo jutro, rečeno je na konferenciji za novinare Nacionalng stožera civilne zaštite u 16 sati. U 24 sata je 78 bolesnika više. Za 14.134 osobe je određena mjera samoizolacije. U fazi smo uzlazne putanje epidemijske krivulje, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš

Ministar Davor Božinović podsjetio je na odluku o ograničavanju okupljanja na javnom prostoru te poručio je i da će se policija obračunati s onima koji šire lažne inofrmacije. 

Prvi smrtni slučaj koji se može povezati s koronavirusom zabilježen je u subotu u Bosni i Hercegovini gdje je do sada zaraza potvrđena kod ukupno 93 osobe. 

U KBC-u Sestre milosrdnice koronavirusom je zaražen prvi pacijent. Riječ je o osobi koja je zatajila potencijalnu zarazu nakon što je bila u kontaktu s rođakom iz Njemačke kojem je potvrđen koronavirus.

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović danas je najavio zatvaranje javnih površina i ukidanje međugradskih linija zbog nepoštivanja propisanih mjera zaštite od zaraze. 

U vrijeme kada se borimo s nedostatkom medicinske opreme, dobra vijest. U Zagreb je zrakoplovom stigla zaliha. Podsjetimo, Hrvatska je dobila donaciju zaštitnih maski za lice iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Jučer je oko 22.30 stiglo oko šest tona materijala iz Abu Dhabija, sutra bi, kako doznajemo, trebao stići ostatak.

(Izvor: hrt.hr)