HUKI je udruga mladih osnovana radi promicanja talenata, poduzetništva i inovacija (Foto: LEAP Summit/ Facebook) HUKI je udruga mladih osnovana radi promicanja talenata, poduzetništva i inovacija (Foto: LEAP Summit/ Facebook)

Nagradu "Europski građanin" od 2008. godine dodjeljuje Europski parlament kao priznanje za iznimna postignuća u promicanju boljeg uzajamnog razumijevanja i jače povezanosti građana država članica te olakšavanje prekogranične i transnacionalne suradnje unutar Europske unije.

HUKI je udruga mladih osnovana radi promicanja talenata, poduzetništva, inovacija i umrežavanja te rješavanja izazova lokalnih zajednica kroz društvene inovacije. Provedbom više od 30 projekata svake godine, HUKI stavlja u središte interesa umrežavanje mladih s uspješnim ljudima iz cijeloga svijeta te promicanje poduzetništva i zapošljavanja. 

Mate Rimac na LEAP Summitu (Foto: LEAP Summit/ Facebook)

Maletić i Tolić zahvalili su svim kolegama u Europskome parlamentu koji su prepoznali vrijednost projekata koje mladi u HUKI-ju pokreću te istaknuli kako su ponosni što je HUKI s tim projektom dobitnik ovogodišnje nagrade.

- Drago nam je da se inicijative mladih u području razvoja poduzetničkih projekata prepoznaju kao prioritet ne samo na EU razini nego i u Hrvatskoj. Mladi mogu pokrenuti velike projekte i promijeniti lokalne zajednice i cijelo društvo, stvarajući time pretpostavke za snažniji razvoj i napredak. Sigurni smo da će ovo priznanje biti vjetar u leđa mladima okupljenima u udruzi HUKI koji će nastaviti s organiziranjem događaja na kojima se razmjenjuju znanja i iskustva te pomaže mladim poduzetnicima i inovatorima da dobiju potrebnu podršku i brže se razvijaju. Ovom nagradom motiviramo mlade poduzetnike i inovatore za razvoj novih uspješnih inicijativa i projekata - rekli su zastupnici.

(Foto: LEAP Summit/ Facebook)

U Udruzi HUKI ističu da su mladi generator pozitivnih promjena u Europi. LEAP Summitom žele osigurati perspektivnu budućnost svim mladima i budućim generacijama koje dolaze te Hrvatsku pozicionirati kao centar znanja, inspiracije i poduzetničkih inicijativa u Europi.

- Ova nagrada predstavlja važno priznanje za nas i veliku motivaciju za ostvarivanje još boljih rezultata u budućnosti - ističu iz Hrvatskoga ureda za kreativnost i inovacije.

(Foto: LEAP Summit/ Facebook)

Najveći projekt udruge je LEAP Summit - međunarodna konferencija za mlade koja se održava već tri godine u Zagrebu te okuplja više od 3.000 mladih iz više od 40 država svijeta. Konferencija je usmjerena na poticanje mladih na poduzetništvo, razmjenu ideja i znanja te inspiriranje i ohrabrivanje u pronalasku zanimanja. Projektom se želi stvoriti mreža ljudi različitih struka koji dijele zajedničke ambicije za uspjeh i kreiranje pozitivnih promjena u svojim sredinama. 

(Foto: LEAP Summit/ Facebook)

Uz središnju trodnevnu konferenciju u Zagrebu, udruga organizira i jednodnevne konferencije za mlade u više od 30 gradova Europske Unije pod nazivom LEAPin koje su povezane s LEAP Summitom kroz LEAP pokret za mlade. Zahvaljujući LEAP-u svake godine tisuće mladih usvajaju nova aktualna znanja važna za zapošljavanje i samozapošljavanje, povezuju se s kolegama iz cijeloga svijeta, pokreću nove projekte i poduzeća, ostvaruju nove poslovne suradnje i stvaraju nove pozitivne inicijative. Na LEAP Summitu i LEAPin konferencijama sudjelovalo je više od 300 predavača koji su prenijeli različita znanja mladima kroz brojna interaktivna predavanja, panel rasprave, debate i studije slučaja.