(Foto: screenshot/Tena Stanić) (Foto: screenshot/Tena Stanić)

Poslovni ručak organiziran je s ciljem razmjene pozitivnih iskustava suradnje i poticanja kanadskih investicija u Hrvatsku. Počasni gost bio je Berry Vrbanović, kanadski Hrvat i gradonačelnik grada Kitchener u pokrajini Toronto-Waterloo, poznatoj i pod nazivom Silicon Valey North. Uz njega, o ključnim temama za razvoj kvalitetnih odnosa dviju država razgovarali su i potpredsjednik CCBN-a Dennis Rukavina, veleposlanik Kanade u Hrvatskoj Nj. E. Daniel Maksymiuk te ministri Blaženka Divjak i Darko Horvat.

O odličnim odnosima koje Hrvatska ima s dijasporom u Kanadi svjedoči primjer Kanadsko-hrvatske poslovne mreže. - Naša udruga već gotovo deset godina promovira najbolje od Hrvatske među našim iseljenicima u Kanadi. Trudimo se povezati ih, održavati kontakte s njima i poticati na suradnju, kako u akademskome, tako i u gospodarskom smislu - poručio je potpredsjednik udruge Dennis Rukavina.

Dennis Rukavina (Foto: screenshot/Tena Stanić)

Jedan od glavnih govornika CCBN-ovog tradicionalnog okupljanja bio je Berry Vrbanović, porijeklom Hrvat koji živi i radi dugi niz godina u Kanadi, a kao gradonačelnik Kitchenera djeluje već drugi mandat. Njegov grad nalazi se u pokrajini Toronto-Waterloo u kojoj je smješten najveći kanadski klaster sveučilišta, koledža te instituta koji se bave kvantnim računarstvom, teorijskom fizikom i umjetnom inteligencijom.

- Sve donedavno srce ekonomije Kitchenera bili su mali proizvođači, a sadašnjost i budućnost naše ekonomije leže u start-up tvrtkama. Naša sveučilišta snažno su povezana s gospodarskim, ali i javnim sektorom, te su primarno usmjerena na stvaranje inovacija, zbog čega smo jedan od vodećih kanadskih gradova po ekonomskom rastu. Smatram da Hrvatska i Zagreb imaju puno potencijala za razvoj u području tehnologije i inovacija te se nadam da će iz odličnih odnosa naših zemalja realizirati nove investicije - rekao je Berry Vrbanović i poručio je kako je Kanada njegov dom, ali da ga srce uvijek vuče Hrvatskoj.

Berry Vrbanović (Foto: screenshot/Tena Stanić)

Kanadsko-hrvatska poslovna mreža (Canadian Croatian Business Network – CCBN) je udruga osnovana 2010. s ciljem poboljšanja i jačanja odnosa između kanadskih i hrvatskih poslovnih ljudi, koji žele širiti gospodarsku suradnju dviju država. Glavni ciljevi CCBN-a su poticanje razvijanja čvršćih poslovnih i trgovinskih veza između Kanade i Hrvatske, bolje razumijevanje gospodarske klime u obje zemlje, kvalitetnija razmjena znanja, tehnologija i ideja, promicanje zajedničkih iskustava te uspostavljanje novih suradnji. Članovi CCBN-a su istaknuti uspješni poslovni ljudi, profesionalci i poduzetnici koji žive i rade u Hrvatskoj te nastoje pružiti podršku razvoju tvrtki ili pojedinaca koji žele pokrenuti posao u Hrvatskoj ili u Kanadi.