Naslovnica knjige screenshot Naslovnica knjige screenshot

Udžbenik "Hrvatski u srcu" za osnovnoškolce od 1. do 4. razreda u cijelosti je usklađen s Kurikulumom hrvatske nastave u inozemstvu. U njemu su objedinjeni jezični, komunikacijski i književni sadržaji sa sadržajima povijesne, kulturne i prirodne baštine Hrvatske. 

Tematski je podijeljen u sedam područja: u prvoj cjelini naslovljenoj "To sam ja" uvode se sadržaji o predstavljanju, pozdravima, dijelovima tijela, obitelji, odjeći i dr.. Druga je posvećena načinu života njihovih vršnjaka u Hrvatskoj, u kojoj uče o školi, dječjim pravima, radnome danu, slobodnome vremenu..

Treće poglavlje "Ljudi u prostoru i vremenu" govori o kulturnih znamenitostima, nacionalnim parkovima, zvanjima, tipovima naselja, dok se iduće poglavlje "Vrijeme - promjene - kontinuitet" bavi godišnjim dobima, kalendarom, blagdanima i običajima.

Dioklecijanova palača u Splitu (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Poglavlje "Kultura i društvo" otvara prostor za izražavanje vlastitoga raspoloženja učenika, uče o nazivima zemalja i stanovnika, zdravoj prehrani, nacionalnim jelima.. Na njega se tematski naslanja "Suvremeno društvo", poglavlje u kojemu je naglasak na informiranju, medijima i ustanovama, a posljednja cjelina donosi sadržaje o putovanju, prometnim sredstvima, ekologiji, izumima i izumiteljima.

O udžbeniku u cjelini govorit će autorica Dijana Ančić, urednica Emica Calogjera Rogić i recenzent Igor Marko Gligorić.

Hrvatska nastava u inozemstvu

Hrvatsko Ministarstvo znanosti i obrazovanja organizira i financira hrvatsku nastavu potpuno ili djelomično u 20 država svijeta (Argentina, Austrija, Belgija, Crna Gora, Čile, Francuska, Italija, Irska, Makedonija, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Rusija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Švicarska, Velika Britanija). Time je  obuhvaćeno više od 6 tisuća učenika s kojima na 310 nastavnih mjesta radi 95 učitelja.