Mladi robotičari iz Hrvatske. (Foto: screenshot/ hrt.hr) Mladi robotičari iz Hrvatske. (Foto: screenshot/ hrt.hr)

Hrvatska robotička selekcija postigla je iznimne rezultate u juniorskim kategorijama na svjetskom natjecanju RoboCup gdje je uz tri medalje osvojila i posebnu nagradu za programsko rješenje. Mladi hrvatski robotičari svoju izvrnost pokazali su i činjenicom da se u Sydneyu za medalju borilo 5000 natjecatelja iz 40 zemalja.

- Ova nagrada nam znači zato jer se prvenstveno se vidi naš rad. Vide se zapravo rezultati našeg rada. Za njih smo smo jako naporno radili. Znači, svaki vikend po 16 sati, neprospavane noći, puno truda i uloženog vremena u ovo - kazao je Antonio Dijanić, dobitnik zlatne medalje. 

Iz Hrvatske je u Australiji sudjelovalo 6 ekipa robotičara iz Zagreba, Siska i Bola na Braču. Učenici su polaznici osnovnih i srednjih škola, a svojim robotima i načinom na koji oni rješavaju zadane probleme oduševili su svjetsku robotsku scenu.  

Robot kojega su izradili hrvatski natjecatelji. (Foto: hrt.hr)

- Roboti naših učenika mogu se primijeniti u mnogim slučajevima u svakodnevnom životu. Primjerice, u bolnicama prilikom mjerenja temperature. Zahvaljujući senzorima koji reagiraju na temperaturu, moguće je digitalizirati cijeli sustav. Također, u slučaju potresa, naš robot može otići u prostor nedostupan čovjeku i pronaći žrtve ili ozlijeđene te na taj način spasiti živote - ispričali su mentori Ivica Kolarić iz 1. osnovne škole Varaždin i Jelka Hrnjić profesorica tehničke kulture u osnovnoj školi ''Mate Lovrak'' u Zagrebu.

RoboCup je najprestižnije i  jedno od najstarijih svjetskih natjecanja u robotici, a održava se jednom godišnje. Od svog osnutka Hrvatski robotički savez (HROBOS) u suradnji s udrugama članicama i uz potporu institucija i privrednih subjekata uspješno organizira odlazak na ovo veliko robotičko natjecanje.