(Foto: Ministarstvo poljoprivrede) (Foto: Ministarstvo poljoprivrede)

Pravo na korištenje nacionalne staklenke imaju pčelari, primarni proizvođači pčelinjih proizvoda upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka koji proizvode pčelinje proizvode na vlastitom gospodarstvu i stavljaju na tržište, koji su upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava ili u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskoga podrijetla koje vodi Ministarstvo poljoprivrede.

Izradu nacionalne staklenke za med naručio je Hrvatski pčelarski savez koji je i nositelj industrijskog dizajna, a staklenka je izrađena u četiri dimenzije (720 ml - 900 grama , 580 ml - 720 grama, 370 ml-450 grama i  210 ml - 250 grama). Najveći broj nacionalnih staklenki po korisniku utvrđuje Hrvatski pčelarski savez na temelju podataka iz Evidencije pčelara i pčelinjaka te na temelju godišnje proizvodnje meda po košnici, ističu iz Ministarstva napominjući kako je korisnik (pčelar) obvezan kupljenu nacionalnu staklenku puniti isključivo medom hrvatskoga podrijetla u skladu s Dobrom pčelarskom praksom.

(Foto: Pixabay)

"Korisniku koji zloupotrijebi nacionalnu staklenku zabranit će se daljnja kupovina i upotreba staklenki na rok od dvije godine, a identitet korisnika bit će javno objavljen", ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

Med pakiran u nacionalnu staklenku pri stavljanju na tržište mora udovoljiti standardima kvalitete propisanim odredbama pravilnika o medu, mora biti propisno deklariran, označen naljepnicom proizvođača s obveznom naznakom "zemlja podrijetla Hrvatska“.

(Foto: Pixabay)

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić ističe kako prosječna potrošnja meda po stanovniku u Hrvatskoj iznosi dva kilograma, a 8 tisuća pčelara s 450 tisuća pčelinjih zajednica godišnje proizvede više od 9 tisuća tona meda. - Na slobodnom tržištu kakvo je naše, može se naći i meda iz cijelog svijeta. No, kako u cijeloj toj ponudi prepoznati domaći hrvatski med? Iako stalno podsjećamo potrošače da čitaju deklaracije i informiraju se prije kupnje, uskoro će svaka dvojba o podrijetlu meda biti otklonjena jer će nacionalna staklenka za med biti lako prepoznatljiva - rekao je Tolušić.

Iz Ministarstva napominju kako će se med u staklenci od 370 ml koristiti i za promociju meda u školama u sklopu Školskoga mednog dana koji će se obilježiti 7. prosinca simboličnom podjelom staklenki domaćega meda prvašićima na području cijele zemlje.