Foto: screenshot/hrt.hr Foto: screenshot/hrt.hr

U svoje 184 godine bisernica Paola Katančića nagledala se svijeta. Od Subotice, gdje je izrađena, preko Amerike do Švedske. A onda joj je ovo ljeto sudbinu odredio slučajni susret, na odmorištu uz autocestu, piše HRT. 

Šimo Marić, poduzetnik i zaljubljenik u tamburice iz Slavonskog Broda i Paolo Katančić, hrvatski iseljenik iz Švedske brzo su našli zajednički jezik i odlučili vrijednu tamburicu smjestiti u slavonskobrodski Muzej tambure. 

Foto: screenshot/hrt.hr

Iako su za bisernicu naslijeđenu od oca našem donatoru u Americi nudili pozamašnu svotu, ipak je ostala u njegovom vlasništvu. 

- Pa kaže, prodaj evo podignut ćemo cijenu. Rekao sam - ona nema cijene, opisuje Paul Katančić, donator tambure iz Švedske. 

I za muzej je neprocjenjiva. Zbog starosti i majstorske izrade. 

- Ova tambura će dobiti svoje posebno mjesto u budućoj Kući tambure koja je sad u izgradnji - kaže Krešimir Dokuzović, predsjednik Brodske udruge tamburaša. 

I to u baroknoj brodskoj Tvrđavi koja se prostire na više od dvije i pol tisuće četvornih metara. Investicija je vrijedna 30 milijuna kuna, a veći dio stiže iz europskih fondova. 

- Nešto u svijetu slično ako i postoji onda neće postojati u ovakvom obliku u u ovakvom izdanju kao što ćemo ga mi imati u Slavonskom Brodu - kaže Hrvoje Andrić, dogradonačelnik Slavonskog Broda. 

Kuća tambure, u koju će se preseliti i bogata muzejska građa, vrata otvara za godinu dana.

(izvor: HRT)