Hrvatski brevijar djelo je ljubavi na tri tisuće stranica (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) Hrvatski brevijar djelo je ljubavi na tri tisuće stranica (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL)

Najveća tiskana knjiga na glagoljici u Hrvatskoj - Hrvatski Brevijar - s više od tri tisuće stranica u četiri toma autorice Dunje Lakuš, predstavljena je u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu.

- "Hrvatski Brevijar" jedinstveno je izdanje i podsjetnik na činjenicu da su Hrvati jedini narod u krilu Katoličke crkve koji je, zahvaljujući popovima glagoljašima, od samih početaka prihvaćanja kršćanstva Riječ Božju slušao na svom jeziku - istaknuo je autor projekta i urednik izdanja Feđa Aaron Bučić.

U Brevijaru je s lijeve strane glagoljično pismo, s desne latinično pismo, a bez fotografija i glagoljičnog pisma ima više od 1200 kartica.

Brevijar sadržava i nekoliko stotina fotografija crkava i svetišta (Foto:Miranda Cikotic/PIXSELL)

Autorski tim na projektu je radio devet godina kako bi objedinili bogatstvo i kulturu, ljepotu glagoljice i rad u kamenu, ljepotu odnosa čovjeka prema čovjeku i čovjeka prema Bogu te su pokazali kako je hrvatski narod opstao unatoč različitim preprekama.

- U Brevijaru je sažeta duhovnost koja se može nazvati hrvatskom duhovnošću - na promociji je istaknuo fra Ante Vučković.

- Knjiga je vrlo neobična. Usporedio bih je s muzejom u kojem je mnoštvo fotografija ljudskih lica i čim ih vidite zapravo ugledate bogatstvo kojeg nismo svjesni, ali istodobno znamo da je ljudsko lice više od fotografije – pojasnio je fra Vučković.

Brevijar sadržava mnogobrojne molitve i mise, kao i pobožnost Isusu Kristu, a poglavlja su posvećena Presvetom Trojstvu, Duhu Svetom i Svetom Križu. Opisano je i više od 120 Gospinih svetišta diljem krajeva gdje žive Hrvati te veliki broj molitvi posvećenih Majci Božjoj. U njemu je opisana pobožnost hrvatskog naroda izvan domovine od moliških i gradišćanskih Hrvata, preko Bunjevaca i Šokaca u Vojvodini, do Janjevaca, Bokelja i Hrvata u Rumunjskoj.

Posebno poglavlje posvećeno je Grkokatoličkoj crkvi u Hrvata te pruža izbor iz hrvatske duhovne poezije od Šibenske molitve iz 14. stoljeća do suvremenih autora.