(Foto: screenshot/HRT) (Foto: screenshot/HRT)

Tijekom četvrt stoljeća postojanja preloška tvrtka proizvela je dva i pol milijuna protubalističkih kaciga koje čuvaju glavu vojnika, policajaca i pripadnika brojnih drugih službi u 75 zemalja svijeta. Na sajmu vojne opreme u Parizu njihova je kaciga proglašena superiornom.

- U tu našu kacigu je ugrađen poseban čip Pozitron plus koji štiti od opasnosti koje mi ne vidimo ne čujemo niti ne osjećamo. Mi udarac metka, projektila čujemo i osjetimo. No, opasnosti koje se stavljaju na glavu vojnika su baterije i drugi izvori energije. Mi smo u tu našu superiornu kacigu ugradili jedan takav čip koji sprečava i te opasnosti. Čovjek je siguran da neće doživjeti, stresove i traume upravo zbog tih opasnosti - kaže Alojzije Šestan, direktor tvrtke "Šestan -Busch".

Alojzije Šestan (Foto: screenshot/HRT)

Šestan-Busch svoje pogone ima u četiri različite države, a iako su pokrili svijet, centrala je i dalje u Prelogu u kojem se radi osnovni dio kacige, kao i svih njezinih 350 dijelova. Nedavno su otvorili tvrtku i u Americi, preko koje su isporučili prve kacige za vojsku. - Poslije toga raspisan je natječaj za njihove snage za FBI i DEA i ta ista kaciga pobijedila je na tenderu i mogu reći da smo ušli na velika vrata i na to zahtjevno američko tržište što je naš veliki, veliki uspjeh - objašnjava Šestan.

(Foto: screeenshot/HRT)

Zasigurno jest, jer Amerika domaću vojnu industriju štiti s carinama na uvoz od čak 60 posto. Stalno rade na razvoju pa su tako lani postali prva hrvatska tvrtka s vojnim - AQAP certifikatom.

- Prije 25 godina s našim kacigama mi smo uspjeli zaustaviti fragmente granate koji su se kretali brzinom od 550 metara u sekundi, a danas s novom tehnologijom i novim materijalima mi zaustavljamo fragmente granata koji se kreću brzinom većom od tisuću metara u sekundi. Važno je napomenuti da osim što smo povisili razinu zaštite, mi smo poboljšali i druge parametre poput mase kacige koja je ista kao i prije 25 godina no s puno većim stupnjem zaštite glave - govori Božo Bujanić, tehnički direktor tvrtke "Šestan-Busch".

Božo Bujanić (Foto: screenshot/HRT)

Nakon udara zrna ili šrapnela, kaciga proizvedena u Prelogu s unutarnje strane gotovo da se ne deformira, a eventualnu deformaciju neutralizira njezina unutarnja oprema. Visoku razinu kvalitete održavaju stalnom suradnjom sa znanošću te vodećim svjetski proizvođačima materijala. Jedina su tvrtka u svijetu koja istodobno proizvodi i kacige i opremu za proizvodnju kaciga. - Mi uvijek moramo naći bolje načine zaštite glave vojnika i policajaca od proizvođača oružja koji treže nove načine da naruše to zdravlje i život vojnika i policajca. Mi volimo reći da štitimo živote onih koji štite nas - ističe Bujanić. 

- Naše temeljno poslanje je zaštita života ljudi što naši kupci i prepoznaju. Mi ne možemo utjecati na svjetske sukobe i na terorizam, ali visokom kvalitetom naših proizvoda možemo spasiti mnoge živote i to je ono što naši kupci prepoznaju - govori direktor Šestan.

(Foto: screenshot/HRT)

Prepoznaju to i hrvatske institucije i naša ministarstva koja tvrtki iz Preloga pomažu od prvog dana - osobito ministarstva obrane i unutarnjih poslova te gospodarstva i vanjskih poslova.