Znanstvenica Vernesa Smolčić. (Foto: Goran Jakuš/Pixsell) Znanstvenica Vernesa Smolčić. (Foto: Goran Jakuš/Pixsell)

Izvanredna profesorica s zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Vernesa Smolčić vodit će kolaboraciju Cosmic Evolution Survey (COSMOS)  zajedno sa Caitlin Casey sa Sveučilišta u Texasu i Jeyhanom Kartaltepeom sa Rochester Insitute of Technology.

Riječ je o međunarodnoj kolaboraciji u području astrofizike koja okuplja više od 200 znanstvenika iz cijeloga svijeta i bavi se istraživanjima najvećih tajni svemira, posebice problematikom stvaranja i razvoja galaksija tijekom povijesti svemira.

Znanstvenica Smolčić fiziku je diplomirala na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a doktorirala na Sveučilištu Heidelberg. Postdoktorat završila je na prestižnom Caltechu  na kalifornijskom Institutu za tehnologiju i na Sveučilištu u Bonnu.

U inozemstvu se usavršavala 10 godina, a 2013. vratila se u Zagreb te je postala prva znanstvenica u Hrvatskoj koja je dobila prestižni projekt Europskog istraživačkog vijeća (ERC) za znanstvenike na početku samostalne karijere. Zahvaljujući 1,5 milijuna eura za pet godina istraživanja dr. Smolčić utemeljila je svoju međunarodnu grupu na PMF-u.