Ilustracija (Foto: Robert Anic/PIXSELL) Ilustracija (Foto: Robert Anic/PIXSELL)

Ministarstvo turizma i sporta zatražilo je da turistički radnici budu cijepljeni prioritetno u svibnju, dolaskom svih novih cjepiva, kako bi se turisti osjećali što sigurnije. Prema anketi koju je Ministarstvo provelo, 70 posto turističkih radnika želi biti cijepljeno, prenosi portal "Index".

U Ministarstvu turizma navode i da se radi na tome da se osiguraju mobilni timovi za cijepljenje turista.

- Bitno je da je Hrvatska otvorena za turiste, da nam mogu ući turisti koji su zdravi i da oni potom mogu sigurno boraviti u smještajnim objektima te da im omogućimo da znaju gdje se mogu testirati za povratak na destinaciju. Bitno je i da su naši turistički radnici cijepljeni - naveli su u ovom ministarstvu.

Portal navodi da je 6500 objekata privatnog smještaja već zatražilo oznaku o sigurnom boravku (Safe stay in Croatia), a ministar turizma i sporta Nikolina Brnjac i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić nedavno su predstavili ovaj projekt, web platformu putem koje svi zainteresirani mogu naći informacije o čemu je riječ, preuzeti sigurnosne oznake i ostaviti svoje dojmove.

Da bi dobili tu oznaku, moraju ispunjavati kriterije, među kojima je i onaj da se od privatnih iznajmljivača traži da gostima daju sigurnosni komplet koji se sastoji od rukavica, maske i dezinficijensa. Ministarstvo turizma propisuje da taj komplet može biti naplaćen, ali ne mora.

Inspektori će, navode u Ministarstvu, izlaziti na teren po zaprimljenim prijavama, a odlazit će i u nenajavljeni nadzor.

Predsjednik Udruge privatnih iznajmljivača Martina Nimac Kalcina rekla je "Indexu" da to nije loše, te da je veliki broj privatnih iznajmljivača i prošle sezone svojim gostima u apartmanima, vilama i sobama nudio i dezinficijens i maske.

Hrvatsko udruženje turizma postavilo je pak tri ključna prioriteta za pripremu ovogodišnje turističke sezone koji bi trebali osigurati da Hrvatska i ove godine ostvari kvalitetan turistički rezultat: osigurati prihvatljive uvjete putovanja (ulaska) u Hrvatsku, osigurati siguran boravak u zemlji kroz cijepljenje turističkih radnika i osigurati široku mrežu testiranja brzim i jeftinijim testovima.

Uz osiguravanje ovih preduvjeta za masovniji dolazak turista, osnovni preduvjet sezone bit će, navode u ovoj udruzi, epidemiološka situacija u Hrvatskoj, ali i na tržištima. Zato je nužno osmisliti i što prije pokrenuti jaku nacionalnu kampanju o značaju ovogodišnje sezone za naše gospodarstvo i društvo u cjelini, te o važnosti pridržavanja epidemioloških mjera, testiranju i cijepljenju.

(Izvor: HMS)