Foto: Robert Anic/PIXSELL Foto: Robert Anic/PIXSELL

Kolegijem povjerenika Europske komisije u glavnome gradu Hrvatske i službeno će se obilježiti početak predsjedanja Vijećem EU-a u čemu će sudjelovati i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Michel se uoči sastanka jučer susreo s novoizabranim hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem, a danas će s premijerom Andrejem Plenkovićem, predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, dok će navečer prisustvovati svečanosti otvaranja u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK).

Koncert prenosi HRT

Svi povjerenici Europske komisije na čelu s predsjednicom Ursulom von der Leyen stižu u Zagreb nešto kasnije u četvrtak i pratit će svečani koncert u HNK-u uz izravni prijenos na Drugom programu Hrvatske televizije i Trećem programu Hrvatskoga radija s početkom u 19.00 sati.

Koncertom će ravnati proslavljeni dirigent Ivan Repušić, a nastupit će orkestar i zbor Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Arije iz najpoznatijih svjetskih i domaćih djela izvest će solisti Valentina Fijačko Kobić, Ivana Lazar, Dubravka Šeparović Mušović, Tomislav Mužek, Ljubomir Puškarić i Luciano Batinić.

Uz europske goste te ministre i premijera Plenkovića, koncertu će nazočiti i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović te predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Bilateralni sastanci s ministrima 

Drugog radnog dana, u petak, premijer Plenković u Banskim dvorima primit će predsjednicu EK von der Leyen. 

Nakon sastanka Plenković i von der Leyen pridružit će se ministrima i povjerenicima u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici gdje će se održati sastanak hrvatske Vlade i Europske komisije. Tijekom boravka u Zagrebu, povjerenici Europske komisije održat će niz bilateralnih susreta s resornim ministrima.

Događaje u Zagrebu pratit će šezdesetak stranih dopisnika.

Izvor: HINA