foto: HRT foto: HRT

On je dodao da će u tom pitanju postupati koordinirano s drugim državama članicama EU-a te da građani BiH u tranzitu neće imati problema, kao ni da će problema biti na dan izbora. Preporuke Europske komisije u pogledu otvaranja granica još usuglašavaju stalni predstavnici zemalja članica, a potom će slijediti postupak donošenja odluke pisanom procedurom. 

Grlić Radman je podsjetio da je Hrvatska 29. svibnja otvorila granice za deset država članica EU-a naglasivši da je Hrvatska turistička destinacija: - Mi moramo gledati u budućnost, oporavak, interese hrvatskih građana, hrvatskog turizma, kazao je, dodajući da su nam građani BiH, a prije svega Hrvati iz BiH, svakako u interesu te da premijer i vlada na to pitanje pozitivno gledaju.

Što se tiče građana BiH u tranzitu, Grlić Radman je naglasio da u tome neće biti nikakvih problema: - Tranzit je dogovoren. Svatko tko dolazi iz BiH na pogreb, vjenčanje, iz osobnih razloga, tu nikakvih problema nema - kazao je.

Glede izbora, ministar je naglasio da održavanje izbora nije upitno: - Svi će moći glasati (...) Izbori će se održati. Imamo suglasnost BiH, na 45 biračkih mjera, isto tako i u svijetu. Naše diplomatske misije i konzularni uredi rade, sukladno napucima Državnog izbornog povjerenstva - rekao je.

U vezi mogućih kontramjera BiH, ministar je rekao da je u kontaktu sa svojom kolegicom Biserom Turković i izrazio uvjerenost da će se pronaći odgovarajuće rješenje. 

Grlić Radman je naglasio da je najvažnije zaštititi zdravlje građana i usporiti širenje koronavirusa te da treba biti odgovoran.

Hrvatska je prošli tjedan uvela novi režim ulaska u zemlju iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije zbog povećanog broja slučajeva zaraze koronavirusom. Putnici iz tih zemlja, osim ako nisu u tranzitu, moraju u obveznu dvotjednu samoizolaciju.