Zvonko Milas je uvjeren kako je osnivanje i rad Povjerenstva donijelo pozitivne pomake (Foto: Facebook) Zvonko Milas je uvjeren kako je osnivanje i rad Povjerenstva donijelo pozitivne pomake (Foto: Facebook)

Predsjednik Povjerenstva, državni tajnik Zvonko Milas je uvjeren kako je osnivanje i rad Povjerenstva donijelo pozitivne pomake, bolje koordiniranje postojećih aktivnosti i intenzivniju komunikaciju nadležnih hrvatskih institucija s Hrvatima u Sloveniji. Predstavnik Hrvata iz Slovenije Marko Mandir izrazio je zadovoljstvo osnivanjem Povjerenstva i zahvalio na potpori hrvatskim institucijama te istaknuo važnost dobivanja stručne pomoći u rješavanju pojedinih pitanja. 

Svi članovi Povjerenstva suglasni su da treba intenzivirati komunikaciju te učiniti dodatne napore kako bi u dogledno vrijeme bili vidljivi konkretni pomaci u cilju rješavanja statusa Hrvata u Sloveniji.

Nakon održanih parlamentarnih izbora Republika Slovenija trenutačno je u procesu sastavljanja nove Vlade nakon čega će se definirati sugovornici u procesima razgovora o priznanju statusa hrvatske nacionalne manjine u toj zemlji. Sjednica Povjerenstva je, jednoglasno ističu sudionici, pokazatelj koliko je institucijama Republike Hrvatske važno zadržati kontinuitet međusobne komunikacije te kvalitetno definirati predstojeće korake kako bi se ostvarili konkretni pomaci u položaju i statusu Hrvata u Republici Sloveniji.

(Foto: Facebook)

Kako bi se slovenskim Hrvatima pomoglo u nastojanjima za definiranje statusa i položaja te kako bi se razmotrila brojna pitanja vezana uz očuvanje i razvijanje hrvatskoga identiteta na prvoj sjednici, koja je održana u veljači ove godine Središnji državni ured osnovao je Povjerenstvo za pitanje statusa Hrvata u Republici Sloveniji. Povjerenstvo se sastoji od predstavnika Hrvata u Sloveniji te od predstavnika hrvatskih institucija: Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture i Središnjeg državnog ureda. 

Na toj sjednici Povjerenstvo se bavilo pitanjem Prijedloga zakona o ostvarivanju kolektivnih kulturnih prava nacionalnih zajednica pripadnika naroda bivše SFRJ u Republici Sloveniji, koji je Savez hrvatskih društava u Sloveniji zaprimio od predsjednika Odbora za kulturu Državnog zbora Republike Slovenije te koji je žurno upućen na usvajanje u parlamentarnu proceduru.