Dr. Jonjić sredstva za istraživanja dobio je i 2012. godine (Foto: screenshot) Dr. Jonjić sredstva za istraživanja dobio je i 2012. godine (Foto: screenshot)

S ciljem približavanja tržištu rezultata istraživanja novoga pristupa u razvoja cjepiva za glioblastoma multiforme, najzloćudnijeg oblika tumora na mozgu Europsko istraživačko vijeće (ERC), u sklopu programa PoC (Proof of Concept) financirat će projekt GLIOVACC. Prof. dr. Stipan Jonjić s Medicinskog fakulteta u Rijeci prvi je znanstvenik u Hrvatskoj kojemu su odobrena sredstva za razvijanje cjepiva za tumor na mozgu.

(Foto: Pixabay)

Dr. Jonjić je ujedno i prvi znanstvenik u našoj zemlji koji je za svoja istraživanja 2012. godine od ERC-a dobio 1,8 milijuna eura što su ranije dobivali samo inozemni vrhunski istraživači. PoC sredstva koriste se za istraživanje poslovnih prilika, pripremanje aplikacija za patente ili potvrdu praktičnih znanstvenih koncepata. Ta sredstva olakšavaju otvaranje tvrtki i privlačenje kapitala za provođenje istraživanja, a dodijeljena su znanstvenicima u 16 europskih zemalja. 

(Foto: Pixabay)

Europsko istraživačko vijeće je neovisno paneuropsko znanstveno-istraživačko tijelo. Projekti koje financira ERC najbolja su istraživanja na Starom kontinentu, a znanstvenici ih dobivaju isključivo na osnovi svoje izvrsnosti.