Foto: Mirjana Žugec Pavičić Foto: Mirjana Žugec Pavičić

To važno djelo tzv. željeznog operetnog repertoara za koje su libreto napisali Julius Brammer i Alfred Grünwald režira Ozren Prohić. Operetu je skladao mađarski glazbeni kritičar Emmerich Kálmán koji je uz sunarodnjaka Franza Lehára najistaknutiji mađarski operetni skladatelj. Kálmán potpisuje dvadesetak opereta, no svjetsku slavu su postigle Kneginja čardaša, Grofica Marica, Jesenji manevri, Bajadera i Cirkuska princeza koje su pisane u specifičnoj kombinaciji tipične bečke operete i elemenata živopisnog mađarskog folklora, ali ima i američkih glazbenih utjecaja pa se uz valcere i čardaš plešu foxtrot i shimmy.

Operetu u tri čina izvode:

GROFICA MARICA: Sandra Bagarić / Darija Auguštan
KNEZ MORITZ DRAGOMIR POPULESCU:  Ervin Baučić
BARUN KOLOMAN ŽUPAN: Dražen Bratulić / Goran Malus
GROF TASSILO ENDRÖDY-WITTENBURG : Žiga Kasagić / Filip Hozjak
LIZA, njegova sestra: Danijela Pintarić / Lucija Jelušić
KARL STEPHAN LIEBENBERG: Zlatko Ožbolt
KNEGINJA BOŽENA CUDDENSTEIN ZU CHLUMETZ: Dubravka Ostojić
VELIKI KNEZ, u njezinoj pratnji: Damir Lončar / Vid Balog
MANJA: Zorica Antonić, Kristina Habuš
ČEKO: Željko Duvnjak

Foto: Mirjana Žugec Pavičić

Dirigenti: Krešimir Batinić / Davor Kelić
Dramaturginja: Lada Kaštelan
Scenografkinja: Irena Kraljić
Kostimografkinja: Mirjana Zagorec
Koreograf: Leo Mujić
Suradnica za scenski pokret: Blaženka Kovač Carić
Zborovođa: Davor Kelić
Koncert majstorica: Melita Šafran
Korepetitor: Tomislav Parmać
Prijevod pjesama: Lada Kaštelan / Tomislav Uhlik

Foto: Mirjana Žugec Pavičić

Zaplet započinje kad se samostalna, bogata, podjednako lijepa i duhovita, grofica poželi riješiti udvarača koji u poslijeratnoj krizi jure za njom zbog njezinog novca, i jednostavno izmisli nepostojećeg zaručnika zato da bi je pustili da na miru uživa u životu u očekivanju prave ljubavi. Stvari, međutim, ne idu uvijek kako se planira.

AUDIO: Ozren Prohić (Autorica: Mirjana Žugec Pavičić)

AUDIO: Ozren Prohić (Autorica: Mirjana Žugec Pavičić)

1:22

Grofica je prvi put na sceni na Kaptolu izvedena davne 1954., a ukupnim brojem izvedbi dijeli šesto mjesto ljestvice najizvođenijih Komedijinih predstava (zajedno s antologijskom Kálmánovom operetom, Kneginjom čardaša) – gledalo ju je tada oko 150 tisuća gledatelja različitih generacija. U iznimno zahtjevnoj naslovnoj ulozi izmjenjivale su se prvakinje domaćeg glazbeno-scenskog teatra, od kojih su sve  glasovitoj grofici dale autentičan pečat, ostajući u trajnom sjećanju zagrebačke publike.

Sandra Bagarić (Foto: Mirjana Žugec Pavičić)

U premijernoj postavi iz 1954., u režiji Borivoja Šembere, zaigrale su je proslavljene pjevačke dive Melita Kunc i Ruža Cvjetičanin. Godine 1995. režije se prihvaća Vlado Štefančić, a u naslovnoj je ulozi omiljena operetna primadona Nevenka Petković Sobjeslavski, uz Ljiljanu Čokljat te buduću zvijezdu kuće na Kaptolu Sandru Bagarić, koja je na daskama Komedije debitirala godinu ranije u Albinijevoj Madame Troubadour te tako aktualnom premijerom obilježava i 25 godina umjetničkog rada.

AUDIO: Sandra Bagarić (Autorica: Mirjana Žugec Pavičić)

AUDIO: Sandra Bagarić (Autorica: Mirjana Žugec Pavičić)

1:20

Gotovo sve arije i dueti postali su hitovi, uz koje će, osim nostalgičnim poznavateljima i zaljubljenicima, bilo zasigurno zaigrati i publici najnovije generacije.

AUDIO: Krešimir Batinić (Autorica: Mirjana Žugec Pavičić)

AUDIO: Krešimir Batinić (Autorica: Mirjana Žugec Pavičić)

1:19

Gotovo sto godina nakon praizvedbe te antologijske operete koja se našla na brojnim svjetskim pozornicama, europskoj publici koja će slijedeće godine pohoditi Zagreb i zbog hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, bit će izazov to djelo pogledati i na hrvatskome jeziku.