Foto: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Sigurno da takvi incidenti ne pridonose razumijevanju odnosa, podgrijavaju atmosferu mržnje, neprijateljstva, netolerancije. Nadamo se i želimo da odnosi između Hrvatske i Srbije budu dobri jer je to logično, da imamo stabilne odnose - rekao je Gordan Grlić Radman.

Hrvatski veleposlanik u Srbiji Hido Biščević izjavio je da nije slučajno što je s njegove rezidencije u Beogradu skinuta hrvatska zastava i da taj incident odražava "dio atmosfere" u srbijanskom društvu koja se nastavlja hraniti govorom mržnje. 

Nepoznati počinitelji su najvjerojatnije u srijedu rano ujutro skinuli zastavu sa zgrade koja ima video nadzor, ali nema čuvare, rekao je Biščević. 

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da se radi o "nepromišljenom i izoliranom aktu", nadajući se da on "neće baciti sjenu na napore da se odnosi Srbije i Hrvatske postave na nove osnove kako bi se u budućnosti neometano razvijali u duhu uzajamnog povjerenja i suradnje".

Šef hrvatske diplomacije rekao je da zbog takvih incidenata "ne možemo govoriti o dobroj perspektivi odnosa, ne možemo govoriti o dobroj budućnosti, ali moramo vjerovati u dobru budućnost..."

Grlić Radman najavio je da 28. travnja odlazi u Suboticu na polaganje kamena temeljca za novu Hrvatsku kuću. Ondje će imati priliku razgovarati s predstavnicima pokrajinskih vlasti. Jedna od tema bit će i inicijativa za proglašenje "bunjevačkog jezika" službenim jezikom u Subotici, čemu su se usprotivili hrvatski jezikoslovci, a Grlić Radman ponovio da je to suprotno sporazumu o zaštiti nacionalnih manjina. 

Dan ranije predsjednik vojvođanske vlade Igor Mirović posjetit će Petrinju, dodao je Grlić Radman. 

Put Srbije u EU "ide i preko Hrvatske"

Grlić Radman je istaknuo da put Srbije prema EU "ide i preko Hrvatske". 

Prije ulaska Srbije u Uniju trebaju se riješiti pitanja nestalih, univerzalne jurisdikcije, odštete logorašima, naveo je hrvatski ministar. U Hrvatskom saboru osigurana su tri mjesta za srbijanske predstavnike, a Hrvatska želi da Hrvati u Srbiji također budu predstavljeni, rekao je Grlić Radman. 

Dodao je da se Srbija "mora aktivno i snažno suočiti" s aspektima unutarnje politike - reformama, borbom protiv korupcije i vladavinom prava.

Srbija ima status kandidata za EU od ožujka 2012. godine, a pristupni pregovori traju od siječnja 2014.

(Izvor: HINA)