Gordan Grlić Radman (Foto: screenshot/fenix-magazin.de) Gordan Grlić Radman (Foto: screenshot/fenix-magazin.de)

Dr. Gordan Grlić Radman, dosadašnji veleposlanik Republike Hrvatske u Berlinu, novi je kandidat za ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Ta je vijest pozitivno odjeknula među hrvatskim udrugama i klubovima, piše mrežni portal Fenix. 

Nagrađivani diplomat   

Grlić Radman proteklih je godinu i pol dana mandata radio na tješnjem povezivanju i jačanju hrvatsko-njemačkih odnosa. 

Dobitnik je nagrade Global Public Diplomacy Award časopisa Diplomat Magazine i Diplomatski savjet za angažman na jačanju njemačko-hrvatskih odnosa, kao i zbog isticanja uloge Hrvatske u Europskoj uniji. 

Doprinos u koordinaciji humanitarne pomoći

Iz njegovoga životopisa doznajemo kako je u Bernu završio menadžersku školu, jedan je od osnivača udruženja hrvatskih sveučilištaraca izvan domovine. U Hrvatsku se vratio ratne 1991., na mjesto tajnika Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Dao je svoj doprinos u koordinaciji humanitarnog rada, a bio je i član dviju Vladinih delegacija u humanitarnoj misiji u Švicarskoj. Na novo radno mjesto otišao je u Švicarsku kako bi uspostavio diplomatsku mrežu. Političko i diplomatsko iskustvo iz Švicarske poslužilo mu je kao tema magistarskog rada, kasnije i doktorske disertacije koje je obranio na Sveučilištu u Zagrebu. 

Grlić Radman se za HINU prisjetio da ga je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman pozvao u Hrvatsku iz inozemstva gdje je bio predsjednik Hrvatske kulturne zajednice do 1989. Tada je predsjedniku Tuđmanu organizirao predavanje i objasnio da su oni, Hrvati u Švicarskoj, u "Tuđmanu vidjeli čovjeka s vizijom" koji će ostvariti san o slobodnoj državi Hrvatskoj. Kasnije je obnašao veleposlanička mjesta u Sofiji, Mađarskoj, a prije dvije godine odabran je za veleposlanika u Njemačkoj.ž

Diplomacija gradi mostove

Najvećim izazovom smatra skorašnje predsjedanje Hrvatske Europskom unijom u prvoj polovici 2020. godini u čemu je "veliki optimist".

- Ja volim izazove, a pogotovo kad nešto radite za domovinu - rekao je Grlić Radman za HINU. Diplomat je onaj koji gradi mostove, a diplomacija je "plemenita disciplina" pa tako i ciljevi i sredstva moraju biti plemeniti, zaključio je.