Ministri Kono i Grlić Radman (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) Ministri Kono i Grlić Radman (Foto: Igor Kralj/PIXSELL)

Riječ je o prvom posjetu japanskog ministra vanjskih poslova Hrvatskoj nakon 24 godine, kada je u Zagreb doputovao otac ministra Kona, Yohei Kono. Bivša hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić boravila je u službenom posjetu Japanu u ožujku ove godine.

Središnja tema jučerašnjega sastanka bili su bilateralni odnosi između Hrvatske i Japana. - Zajednički smo zaključili da su oni iznimno dobri i prijateljski, obilježeni redovitim političkim dijalogom i posjetima visoke razine, kao i odličnom parlamentarnom suradnjom. Razgovarali smo o mogućnostima daljnjeg jačanja gospodarske suradnje, čemu će svakako pridonijeti stupanje na snagu Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i Japana u rujnu ove godine. Dvije zemlje nadaju se i skorom sklapanju Ugovora o zračnom prometu - rekao je u zajedničkoj izjavi za novinare nakon sastanka Grlić Radman.

(Foto: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova)

Grlić Radman istaknuo je da Hrvatska bilježi suficit u trgovinskoj razmjeni s Japanom, napomenuvši da priliku za njezino daljnje jačanje, i to posebice za mala i srednja poduzeća, pruža Sporazum o gospodarskom partnerstvu između Europske unije i Japana (EPA), koji je stupio na snagu 1. veljače ove godine, a koji će ukinuti 97 posto carina na robu uvezenu u iz EU-a.

Trgovinska razmjena između Hrvatske i Japana u 2017., po podacima Hrvatske gospodarske komore (HGK), iznosila je 85,8 milijuna dolara, od čega je hrvatski izvoz iznosio gotovo 55 milijuna dolara, više od 50 posto više nego godinu dana prije. Prošle godine, razmjena je dosegnula gotovo stotinu milijuna dolara.

Grlić Radman je istaknuo da je Hrvatskoj cilj diversifikacija izvoza u Japan, navevši kao primjer izvoz vina, ulja, kravata, videoigara i aplikacija. - Posebno smo ponosni na izvoz visokokvalitetnog mesa tune, koje čini više od 80 posto ukupne vrijednosti hrvatskog izvoza u Japan -  istaknuo je.

Ministri Kono i Grlić Radman (Foto: Igor Kralj/PIXSELL)

Ministar je naglasio da Hrvatska predano radi na poboljšanju poslovne i investicijske klime i pozvao japanske investitore na daljnja ulaganja u hrvatsko gospodarstvo.

U Hrvatskoj posluju 24 japanske tvrtke, a među najvažnijim japanskim investicijama su preuzimanje tvrtke Kali tuna za 33 milijuna dolara te otvaranje centra za istraživanje i razvoj japanske tvrtke Yazaki, poznatog proizvođača elektroničke opreme za automobilsku industriju.

Kono je izrazio nadu da će se gospodarska suradnja poboljšati i na drugim područjima: - Nadam se većem broju japanskih investitora u sektoru proizvodnje, kao i IT-a i visokotehnoloških industrija. "Hrvatska bi sa svojom mreža luka i željezničkih pruga mogla biti ulaz za japanske tvrtke u istočnu i srednju Europu - rekao je.

Obojica ministara izrazila su zadovoljstvo i sve boljom suradnjom na području turizma. Hrvatsku posljednjih godina posjećuje gotovo 150.000 japanskih turista na godinu, a sve je više i hrvatskih turista u Japanu.

Ministar je zahvalio japanskom kolegi na snažnoj podršci Japana hrvatskom pristupanju Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD).

Ministri su izrazili zadovoljstvo dobrom suradnjom u brojnim međunarodnim organizacijama, te potvrdili potporu rješavanju međunarodnih izazova, uključujući razjašnjavanje sudbine otetih japanskih građana u Sjevernoj Koreji.

Grlić Radman upoznao je kolegu s pripremama za hrvatsko predsjedanje Vijeće Europske unije u prvoj polovici iduće godine te planom održavanja dvaju sastanaka na vrhu - između Europske unije i država zapadnog Balkana te država Istočnog partnerstva. Naglasio je hrvatsku privrženost nastavku proširenja Europske unije na zemlje zapadnog Balkana i jačanju stabilnosti i sigurnosti u regiji i cijeloj Europi.

Kono je kazao da Japan snažno podržava pristupanje država zapadnog Balkana Europskoj uniji i izrazio spremnost da im u tome pomogne. Dodao je da je važno da Europska unija kontinuirano vodi računa o zemljama zapadnog Balkana te da Hrvatska u tome može imati vodeću ulogu i pomoći regiji svojim iskustvom.