(Foto: screenshot/HRT) (Foto: screenshot/HRT)

U povodu koncerta u emisiji Globalna Hrvatska gostovali su voditelj humanitarnog projekta fra Božidar Blažević, voditeljica znanstvenoga skupa ''Europa i kultura sjećanja'' i dopredsjednica udruge Hrvat S.A.M., Andrea Sršen te biskup gradišćanskih Hrvata iz Železnog mons. Egidije Živković.

Humanitarni projekt za Vukovar započeo je 2. rujna putem humanitarnoga telefona, a cjelokupni projekt trajat će do 30 studenoga ove godine.

- Drugi dio ovoga humanitarnog projekta održava se u nedjelju, a započeo je u subotu međunarodnim znanstvenim skupom. Tako će u dvorani Vatroslav Lisinski po prvi puta nastupiti istovremeno više od 200 izvođača. Uz zbor gradišćanskih Hrvata koji dolaze iz Slovačke, Austrije i Mađarske nastupit će Jasna Zlokić, Tereza Kesovija, Matko Jelavić, Zorica Kondža uz druge pjevače iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine – rekao je fra Blažević.

Biskup Živković u emisiji je kazao kako je ideju za pomoć djeci Vukovara dobio prošle godine kada je predvodio misu u Vukovaru.

- Nekako me to potaknulo u duši. Važno je da ovo što vjerski činim popratim i djelom. Tako se stvorila ideja da napravimo nešto za djecu Vukovara. Mi želimo za djecu Vukovara nešto napraviti – rekao je biskup Živković navodeći da se humanitarni prihodi skupljaju za vukovarski Dječji vrtić I i II.

Gostovanje u emisiji Globalna Hrvatska

Gostovanje u emisiji Globalna Hrvatska

17:43

Biskup je dodao kako naziv Udruge Hrvat S.A.M. predstavlja gradišćanske Hrvate Slovačke, Austrije i Mađarske te da je cilj udruge, ali i njegova osobna želja, povezivati te Hrvate.

- Mi smo kroz 500 godina bili podijeljeni i odijeljeni jedni od drugih, pogotovo u zadnjih 50 godina zbog Željezne zavjese, te sada treba ponovno taj narod okupiti. Osim toga, mi se želimo i povezivati s našom, kako ju mi nazivamo starom domovinom. Želimo se povezati s Hrvatskom te s BiH i zato se osnovala ova udruga – zaključio je mons. Živković.

Voditeljica znanstvenoga skupa ''Europa i kultura sjećanja'' i dopredsjednica udruge Hrvat S.A.M., Andrea Sršen istaknula je kako je važno govoriti o kulturi sjećanja te kako udruga ima za cilj i znanstveno promicati povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske.

- Mišljenja smo da se Europa i njezino povijesno pamćenje, koje se zapravo veže uz pojam kulture sjećanja, danas trebaju prožimati i poticati u svim segmentima društva, kako hrvatskog tako i europskog. Svjedoci smo da su na djelu različite podijele unutar hrvatskoga društva i da povijesno pamćenje treba njegovati u različitim segmentima.

Na znanstvenom skupu svoja istraživanja predstavili su povjesničari, kroatolozi i sociolozi  iz Slovačke, Mađarske, Austrije, Italije i Bosne i Hercegovine. Na predavanjima je istaknuto kako se kultura sjećanja treba suprotstaviti kulturi zaborava te da u današnjem društvu vlada kriza sustava vrijednosti.

Biskup Egidije Živković istaknuo je veliku ulogu Katoličke crkve pri očuvanju narodnog i vjerskog identiteta.

- To je veliko čudo, ali je i istina. Ja sam potomak gradišćanskih Hrvata u osamnaestom koljenu. Crkva je od početka imala veliku ulogu. Da pastiri nisu pratili svoj narod u nove panonske krajeve, naš narod bi postao protestantski. Osim toga, jedino se u Crkvi ovih 500 godina gajila materinska riječ, ali i naša kultura. Hrvatski koji sam naučio, naučio sam u obitelji i u Crkvi – zaključio je.