Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. (Foto: hrt.hr/screenshot) Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. (Foto: hrt.hr/screenshot)

Predsjednica Grabar-Kitarović na objavi kandidature istaknula je bitne značajke svojega dosadašnjega rada, ali i neke od glavnih ciljeva njezina drugog predsjedničkog mandata. 

- Danas objavljujem svoju kandidaturu za predsjednicu Republike Hrvatske. Pet godina živim licem u lice s Hrvatskom. Obnašam dužnost predsjednice zajeno s vama odgovorno i ponosno. Vaše povjerenje moja je snaga. Hrvatska može i treba suvereno napredovati prema najsuvremenijim europskim državama. Država koja može dati još veći doprinos rješavanju europskih i svjetskih problema. Čvrsto sam vjerovala i vjerujem da Hrvatsku možemo graditi kao zemlju po mjeri čovjeka - poručila je predsjednica dodajući kako od građana traži povjerenje za drugi mandat. 

Predsjednica je kazala kako kandidaturu objavljuje u želji za nastavkom puta zajedništva i bolje Hrvatske. Zahvalila se vodstvu HDZ-a na čelu s Andrejem Plenkovićem i svakom članu i članici te stranke jer "bez njihovog neumornog rada ne bi ni bila predsjednica". Istaknula je kako od HDZ-a ima snažnu potporu i za idući mandat. Namjerava i dalje "odlučno voditi Hrvatsku u smjeru odgovorne vanjske politike". Bit će, dodaje "jamac nacionalne suverenosti i i identiteta našeg načina života".

- Graditi društvo u kojemu svaki čovjek moži ostvariti sve svoje potencijale i živjeti dostojanstveno. Hrvatska po mjeri čovjeka, to je moj cilj. To je moja dužnost. To je dužnost svih nas. Zato sam spremna s vama graditi optimističnu samouvjereniju, uključivu i ponosnu Hrvatsku, Hrvatsku koja vjeruje u sebe - dodala je predsjednica prije nego što se osvrnula na svoj prethodni rad.

Govornica s plakatom i sloganom nove predsjedničke kampanje Grabar-Kitarović. (Foto: hrt.hr/ screenshot)

- Očuvanje hrvatske obitelji, slobode koja je časno izborena i očuvanje našeg identiteta samo su neke od zadaća koje su pred nama. Ono što su branitelji srcem, životima i oružjem branili, danas svi zajedno moramo čuvati i na tim temeljima nastaviti graditi, kazala je među ostalim, a Hrvatima u BiH je obećala da ostaju njezina posebna briga.

- Ustrajat ću na zaštiti njihove konstitutivnosti i ravnopravnosti - poručila je Kolida Grabar-Kitarović najavljujući da će posebno inzistirati na uključenju iseljeništva u život u Hrvatskoj.

Kandidaturu predsjednice komentirao je premijer Andrej Plenković uoči sastanka užeg kabineta Vlade. Rekao je da će predsjednica pobijediti, te da će svi u HDZ-u sudjelovati u njezinoj kampanji.

(Izvor: hrt.hr)