Ljerka Toth Naumova (Foto: Violeta Kalikj) Ljerka Toth Naumova (Foto: Violeta Kalikj)

U organizaciji Makedonskog kulturnog društva Braća Miladinovci iz Osijeka, ovaj susret je najavljen kao "susret ugode s pjesnikinjom", dobitnicom prestižnih nagrada Društva makedonskih pisaca među kojima se ističu "Danica Ručigaj" i "Književni most".

Okupljene uzvanike najprije je pozdravio Boris Trajanovski, predsjednik ovoga društva, a potom je susret otvorila profesorica Jagoda Treneska Cvetičanin pjesničkim predstavljaanjem  gošće iz Skopja - Ljerke Toth Naumove. Prikazani su inserti iz dokumentaroga filma o Danici Ručigaj - velikom imenu  makedonskog pjesništva koja je poginula u skopskom potresu.

Na susretu su nazočili učenici dviju bratimljenih škola "Ante Starčević" iz Rešetara i "Goce Delčev" iz općine Ilinden u Makedoniji, koji uz vodstvo svojih profesora provode međunarodni projekt "Most prijateljstva" u kome je Toth Naumova koordinatorica.

Uzvanici susreta (Foto: Violeta Kalikj)

Ravnateljem Tihomir Batalo iz Rešetara i ravnateljica Dušanka Krstevska iz Ilindena istaknuli su Ljerkino zalaganje i doprinos za bratimljenje ovih općina, gradeći mostove između njezine dvije domovine - rodne Hrvatske i Makedonije.

Program je nastavljen pjesničkim susretom na makedonskom i hrvatskom jeziku iz 17 objavljenih knjiga, a stihove uvažene gošće iz Makedonije čitali su učenici dviju škola.

Voditeljica Treneska Cvetičanin pročitala je dijelove recenzija objavljenih u zbirkama pjesama, a potom je Ljerkino predstavljanje zaokružila njezinim aktivnostima u Zajednici Hrvata u Skopju te dugogodišnjim uređivanjem novina "Hrvatska riječ" .

Susret je završen stihovima koje je interpretirala sama autorica.   

(Izvor: Violeta Kalikj)