Kardinal Stepinac (Foto: snimka zaslona/isječak iz filma) Kardinal Stepinac (Foto: snimka zaslona/isječak iz filma)

- Film  priča priču o iznimnoj osobnosti Alojzija Stepinca, kako se svojedobno najmlađi nadbiskup na svijetu nosio s izazovima najokrutnijih  autoritarnih i totalitarnih režima 20. stoljeća. Zašto  je za Pavelića bio "magarac", a za Tita postao neprijatelj br. 1? Zašto je u Titovoj Jugoslaviji suđen, a u slobodnoj Americi slavljen kao simbol otpora komunizmu u porobljenoj Europi? Što je činio i kako se čovjek i nadbiskup Alojzije Stepinac nosio s posljedicama svojih izbora u najsloženijim povijesnim vremenima? - neka su od pitanja na koja odgovara ovaj dokumentarni film, nastao u produkciji Interfilma i Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.

STEPINAC KARDINAL I NJEGOVA SAVJEST | Službeni trailer | 2020

STEPINAC KARDINAL I NJEGOVA SAVJEST | Službeni trailer | 2020

1:30

- Od same ideje je prošlo 10 godina, a sam film smo snimali zadnje tri godine. Priča prati zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca od rođenja. Bilo je tu mnogo istraživanja i sugovornika, a putem se mnogo stvari i mijenjalo - rekla je redateljica i scenaristica filma Višnja Starešina.

AUDIO: Višnja Starešina (Autor: Tomislav Šikić)

AUDIO: Višnja Starešina (Autor: Tomislav Šikić)

5:00

Neki sugovornici ipak su potisnuli druge. 

Redateljica i scenaristica Višnja Starešina (Foto: Tomislav Šikić)

Primjerice, išli su u Izrael snimati osobnog tajnika Ivana Pavla I. i naišli na djevojčicu Renatu spašenu iz Holokausta. Ispostavilo se da je upravo Stepinac bio glavna karika u njezinu spašavanju. "Tako je emotivni dio priče potisnuo onaj politički i snimali smo ipak nju", objasnila je Starešina.

Predstavljanje filma na Pula Film Festivalu, Višnja Starešina i Željko Tanjić (Foto: Tomislav Šikić)

Prof. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta rekao je kako je suradnja sa Starešinom započela još na knjigama koje se bave aktualnim političkim pitanjima te su se prepoznali i na ovom projektu.

Kardinal Stepinac na montiranom suđenju (Foto: snimka zaslona/isječak iz filma)

Prikazivanje filma planirano je i u Bjelovaru, Koprivnici, Daruvaru, na Lošinju, u Rabu, Sinju, Virovitici i u kinu Ekran Split, a do sada su dogovorena prikazivanja i u sljedećim gradovima u Hrvatskoj: Ivanec – 24. 9., Kinomatografi Dubrovnik – 24. 9., Kinomatografi Osijek – 24. 9., Metković – 3. 10., Nova Gradiška – 28. 9., 1. 10., Novi Marof – 26. 9., Novska – 26.-27. 9., Opatija – 29. 9., Pakrac – 25.-27. 9., Rovinj – 29.-30. 9., Varaždin – 27. 9., Velika Gorica – 27.-29. 9., Samobor – 22. 10., Kutina – 10. mjesec, Našice – 10. mjesec.