Otvaranje Feste ispred crkve sv. Vlaha. (Foto: Grgo Jelavić/Pixsell) Otvaranje Feste ispred crkve sv. Vlaha. (Foto: Grgo Jelavić/Pixsell)

I ove će godine po 1047. put Dubrovnik prekrasnom tradicionalnom svečanošću počastiti svog parca Sv. Vlaha čija je Festa 2009. uvrštena u registar nematerijalne baštine UNESCO-a. Tradicionalno slavlje započelo je  na Gospu Kandeloru, 2. veljače, puštanjem bijelih golubica, simbola slobode i mira, ispred svečeve crkve i uzdizanjem Vlahovoga barjaka na Orlandov stup. 

Otvorenju Feste ove godine prisustvovali su mnogi visoki dužnosnici uz premijera Andreja Plenkovića, vjerni puk i brojni crkveni velikodostojnici, među kojima i zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, hvarski biskup mons. Petar Palić, šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup u miru mons. Ante Ivas i gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić.

Premijer Plenković na obredu grličanja. (Foto: Grgo Jelavić/Pixsell)

U povodu Feste sv. Vlaha i Dana grada, u Kazalištu Marina Držića održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Dubrovnika, a uz domaćina gradonačelnika Matu Frankovića i gradske vijećnike prisustvovali su joj i brojni visoki uzvanici na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Na sam dan Feste, 3. veljače, u procesiji barjaka i mnoštva vjernika koji dolaze u dubrovačku starogradsku jezgru iz čitave dubrovačke okolice i crkvenih velikodostojnika, Stradunom i gradskim ulicama nose se moći sv. Vlaha, a pod baldahinom i najveća od svih relikvija dubrovačke katedrale – Isusova pelenica.

(Foto: Grgo Jelavić/Pixsell)

Ispred crkve svetoga Vlaha barjaci se na poseban način izvijaju i klanjaju iskazujući poštovanje svecu što niz stoljeća čuva Dubrovnik. Prigoda je to prezentacije bogate dubrovačke kulturne i povijesne baštine. Običaj ''grličanja'' uoči Feste sv. Vlaha održat će se i ove godine blagoslovom ispred isprepletenih svijeća jer prema vjerovanju sv.Vlaho čuva od bolesti grla.

Važnost Feste sv. Vlaha je u tome što osim duhovnog značaja Festa naročito oblikuje društvene odnose i pravila kao i kvalitetu vlasti. Festa kao izraz štovanja sveca obilježila je čitav kulturni, a dijelom i prirodni prostor Grada i okolice, te kroz sudjelovanje pojedinaca i grupa iz drugih mjesta u zemlji kao i onih iz okolnih zemalja potiče međukulturni dijalog.