(Foto: screenshot/Jurana Linarić Mihalić) (Foto: screenshot/Jurana Linarić Mihalić)

Riječ je o udžbeniku "Opažam-oblikujem" za likovnu kulturu izdavačke kuće Profil. - Suautorica sam s Martinom Kosac, koja je i urednica i Dijanom Nazor. Naslov sam sam smisila, a što se tiče nagrade Belma, riječ je o specijalnoj nagradi žirija za najbolji europski udžbenik u kategoriji 14 zemalja - kaže mag. edu likovne kulture Jurana Linarić Mihalić.

Udžbenik likovne kulture namijenjen je djeci petih razreda osnovne škole. Riječ je o novoj generaciji udžbenika koji osim tiskanoga dijela imaju i svoj digitalni dodatak: - Oni postoje već dvadesetak godina, a meni je ovo bio deveti udžbenik na kojem sam radila. Već sam ranije radila na dvije serije udžbenika za peti, šesti, sedmi i osmi razred za Profil kao suautorica, djelomično s istim kolegicama - objašnjava Linarić Mihalić. 

Jurana Linarić Mihalić (Foto: privatna arhiva/s dopuštenjem)

Svoju je nagradu, kaže, odložila u školski dosje, no nakon što su joj sa svih strana počele pristizati čestitke, postala je svjesna njezine važnosti.

- Na početku baš nisam bila svjesna značenja ove nagrade, dobila sam o tome obavijest elektroničkom poštom u pdf formatu, isprintala sam je i predala u tajništvo škole gdje su je spremili u školski dosje. No, kad su kasnije internetske veze proširile vijest o njoj, počeli su me zvati kolege i čestitati. Kolege profesori likovne umjetnosti poslali su mi poveznicu na tekst o tome kako je po prvi put u Hrvatsku donesena takva nagrada i to baš za predmet Likovna kultura. Kad je to bilo tako prezentirano, osjetila sam se kao olimpijac kad donese medalju ne samo sebi, nego i zemlji iz koje si - medalju za Hrvatsku- dodaje.

(Foto: screenshot/priznanje)

Živahnog duha i promišljanja Jurana Linarić Mihalić već razmišlja o tome što bi se i u ovom nagrađenom udžbeniku moglo učiniti na još bolji način: - Svakako da je svaki udžbenik sve bolji i bolji. Napominjem da je nama ovo bio deveti udžbenik po redu u 13 godina i svaki put čini nam se da je sve bolji i bolji. Tako da, kao što se i školstvo uvijek mijenja i napreduje, tako se i udžbenik može mijenjati, poboljšati, napredovati. Nadam se da će tako i biti i da će udžbenici za šesti, sedmi i osmi razred koje ćemo raditi možda po nekom novom kurikulumu, biti sve bolji. Ovaj udžbenik je jako napredan jer ima digitalne sadržaje koji su interaktivni putem Profilove platforme IZZI. To je  jedan od glavnih razloga zbog kojih je osvojio tako važnu nagradu, a doprinosi tome da učenici više ne čitaju samo sa ekrana, nego je sve vrlo vizualno i riješeno kroz igrice, zbog čega se gradivo lakše savladava i pamti - ističe Linarić Mihalić.