Foto: Antonio Pavela/HaloPix/PIXSELL Foto: Antonio Pavela/HaloPix/PIXSELL

Hrvatski otoci Cres, Lošinj, Susak, Ilovik i Unije, uz grčki Sinfos i irski Arani, odabrani su za provedbu pilot projekta energetske tranzicije, jednog od prva tri takva u Europskoj uniji.

Tim će se projektom nastojati potaknuti energetski razvoj otoka: proizvodnja čiste, zelene energije, korištenje obnovljivih izvora energije, smanjenje emisije štetnih plinova, izgradnja energetski učinkovite infrastrukture, podizanje svijesti otočana o korištenju energije sunca i vjetra...

Čistom energijom i do radnih mjesta na otocima (Foto: pexels.com)

Dio je to nastojanja Europske unije koja svoje otoke, njih više od 2200 naseljenih, žele učiniti vidljivijima i važnim subjektima u kreiranju budućeg ekonomskog i energetskog razvoja Europske unije. Tomu u prilog radi i novo tijelo Europske komisije - Tajništvo za otoke koje je počelo djelovati u lipnju ove godine.

Otvoren za više od 2200 naseljenih otoka u EU

Potporu daje i Europska komisija koja je u zadnjem kvartalu 2019. godine najavila raspisivanje poziva u iznosu od 10 milijuna eura za provedbu projekata energetske tranzicije na otocima.

Čista energija za europske otoke

Čista energija za europske otoke

1:42

Natječaj je za sve zainteresirane otoke, neovisno o broju jedinica lokalne samouprave na njima, otvoren do 15. siječnja iduće godine. Drugi poziv, za ostalih 20 otoka, očekuje se u prvom kvartalu 2019. godine, a bit će namijenjen otočnim zajednicama koje će tražiti tehničku pomoć za pojedinačne projekte, ne nužno za sveobuhvatne programe energetske tranzicije.

Pomoć otocima da proizvode zelenu energiju

Inicijativa "Čista energija za europske otoke" pokrenuta je u svibnju prošle godine na Malti, a podršku su joj, uz Hrvatsku, dale Danska, Estonija, Finska, Cipar, Francuska, Njemačka, Grčka, Irska, Italija, Malta, Portugal, Španjolska i Švedska.