(Foto: Jurica Galoić/ Pixsell) (Foto: Jurica Galoić/ Pixsell)

U posljednja 24 sata testirana je 921 osoba. Ukupno je od od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 2777 osoba zaraženih. 2.155 osoba se oporavilo, a dosad je preminulo stotinu i sedam osoba. Do sada je testirano 79.104 osobe, od čega 921 u posljednja 24 sata, objavio je Nacionalni stožer Civilne zaštite.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak na konferenciji je govorio i o žarištima koronavirusa u Đakovu i Zagrebu. Kazao je da su ta mjesta, kao i svi slučajevi iz drugih županija, epidemiološki obrađeni i pod kontrolom.  

- Usuglašavanje o granicama je u tijeku. Mi smo u funkciji predsjedatelja vodili te pregovore u ime Vijeća EU, još uvijek ta procedura traje, trebala je biti gotova do 12. Iz svega onoga što će se objaviti, mi smo donijeli svoju doluku, vezana je za privremenu zabranu preko graničnih prijelaza. Izmijenjena je na način da se ne odnosi na države EU, države Schengena i pridružene države i državljane trećih zemalja koje su osobe s dugotrajnim boravištem. Osobama iz ove kategorije se preporučuje prethodna najava ulaska korištenjem aplikacije. Izuzeci se odnose na državljane trećih zemalja, na zdravstvene djelatnika, stručnjake za skrb o starijima, prekogranične radnike, diplomate, policisjek službenike, putnike u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih spolovnih razloga, osobe koje putuju zbog školovanja ili drugih neodgodivih razloga - izjavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Konferenciju za novinare pratite na poveznici