(Foto: screenshot/HRT) (Foto: screenshot/HRT)

U Hrvatsku se Laurent doselio 1996. godine. Prije nepune dvije godine investirao je u Grubišno Polje, odnosno bioelektranu na drvnu sječku.

- Radim za francuski ekološki investicijski fond za koji sam ovdje unutarnji i glavni menadžer za oba pogona koja gradimo. Odmah do elektrane gradimo pogon za sušenje drvene građe - kaže Laurent Sessa.

Laurent Sessa (Foto: screenshot/HRT)

35 milijuna eura vrijedna je elektrana koja će u siječnju, kada počne s radom, isporučivati struju HEP-u. 

- Prvi razlog zašto smo izabrali Grubišno Polje je pozitivan stav lokalne zajednice. To je najvažnije, taj ljudski kontakt koji smo odmah stvorili sa zajednicom. Drugo je strateško mjesto količina drvne mase koja se nalazi oko nas - ističe Sessa.

Uz spomenutu elektranu kojom će upravljati Finci jer je tehnologija njihova, gradi se i sušara za drva koja će se koristiti toplinskom energijom iz elektrane. Tako će se pomoći i rad malih pilana. Vrijedne su to investicije za to područje od posebne državne skrbi.

(Foto: screenshot/HRT)

U jednoj od najvećih ekoloških elektrana bit će 30 stalno zaposlenih i 26 sezonskih radnika, a oko nje planiraju posaditi i permakulturni vrt. Ideja za svoju domovinu, kaže Laurent, ima još mnogo.